Mi is az a vis maior?

1369
A Koppány Márton utca egy felhőszakadás után

Legutóbb több írásunkban is hivatkoztunk a Belügyminisztérium vis maior alapjára, ahonnan a solymári önkormányzat számos esetben kapott pályázati támogatást természeti erők által okozott károk helyrehozatalára.  Több olvasónk kérdezte, hogy mi is ez az alap és hogyan működik.

Van, aki abban reménykedik, hogy kátyús, rossz minőségű utak helyreállítása is lehetséges ebből az alapból. Ez azonban aligha valósulhat meg, mert az alapot más célok támogatására hozták létre.

A vis maior olyan, alapvetően a természeti erők által okozott esemény, amelynek bekövetkezése előre nem kiszámítható, és jellemzően az emberi beavatkozás kevés ahhoz, hogy elhárítsa. (A vis maior támogatás rendszerének részletes szabályait a 9/2011. (II. 15.) Korm. rendelet tartalmazza.)

Ki igényelhet vis maior támogatást?

A vis maior támogatás az önkormányzatok, valamint kistérségi társulások részére nyújtható, védekezési többletkiadás, valamint a kötelező önkormányzati feladatot ellátó önkormányzati ingatlanokban esett károk részbeni helyreállítására szolgáló támogatás.
A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás.
Magánszemélyek nem igényelhetnek vis maior támogatást!

Milyen esetben igényelhet támogatást az önkormányzat?

Az előre nem látható természeti vagy más eredetű erők által okozott veszély miatt szükségessé váló, indokolt védekezés eseti helyreállításával kapcsolatos többletkiadásainak támogatására.

Önkormányzati tulajdonban lévő:

  • utak, hidak, kompok károsodása,
  • pince- vagy partfalomlás, földcsuszamlás,
  • oktatási, kulturális, szociális vagy egészségügyi intézmények épület károsodása,
  • igazgatási, valamint egyéb kötelező feladatok ellátását szolgáló intézmények épületeinek károsodása,
  • ár- és belvízvédelmi vízilétesítmények,
  • közmű és műtárgyai károsodása esetében felmerülő helyreállítási költségek támogatására.

Támogatás – pince-, illetve partfalomlás, valamint földcsuszamlás kivételével – csak a káresemény bekövetkezését megelőző állapot visszaállítására igényelhető.

Forrás: katasztrofavedelem.hu