Nehéz éjszakájuk volt a solymári tűzoltóknak – Tombolt a vihar

2090

A tegnap este viharos széllel és felhőszakadással köszönt be. A solymári tűzoltók este fél tíztől hajnali fél kettőig dolgoztak, tíz különböző kárhelyen – tájékoztatta portálunkat Földesi János, a solymári tűzoltók parancsnoka.

A 10-es útra fák dőltek, teljes útzárat kellett elrendelni. A csatornahálózat nem tudta elnyelni a nagy mennyiségben lezúduló esőt, a víz több helyen megemelte a csatornafedeleket. A Mátyás király úton emiatt a buszközlekedés is leállt. Az úton 70-80 cm magasan hömpölygött az ár. Egy pincét is elöntött a víz, sok helyen letört ágak akadályozták a forgalmat. Több helyen 20–30 cm magasan ömlött a víz, jelentős mennyiségű hordalékot sodorva magával.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd reggeli, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében tette közzé: kedden előbb északnyugaton helyenként, majd napközben és este a Dunántúlon, valamint egy délnyugati-északkeleti tengely mentén alakulhatnak ki elszórtan zivatarok, viharos szél kíséretében. Néhol heves zivatar is előfordulhat (90 kilométer/óránál erősebb széllel, nagyméretű jéggel). Késő este, éjszaka többfelé felhőszakadásra is számítani kell.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat balatonvilágosi műszere óránként több mint 150 kilométeres szelet regisztrált. Erre nem volt példa, amióta méréseket végeznek – nyilatkozta az OMSZ siófoki obszervatóriumának vezetője az MTI-nek.