Összeomlás és ellenőrzés – a fővárosi taxis közlekedésről

919

Több tízezer munkahely megtartásáért és Budapest taxis forgalmának összeomlása ellen készített intézkedési tervet a Budapest Taxi, a közlekedési hatóság pedig napi szintű ellenőrzéssel szűri ki a szabályszegő taxisokat.

A problémát az a régóta ismert szabályozás okozza, amely szerint 2018 januárjától már csak az elektromos, hibrid, vagy az Euro 5-6-os motorral felszerelt járművek kaphatnak csak engedélyt. Ezt azt jelenti, hogy a kocsik 25-28 százaléka kihullik.
Jelenleg 5244 jármű rendelkezik taxiállomás-használati megállapodással, ebből jövőre 1164 biztosan kiesik és további 745 sorsa bizonytalan. A most befutó hívás 5-8 százalékát nem tudják teljesíteni, de ennyi autó hiányában ez a szám sokkal magasabb lesz.
A taxisok jelentős részének nincs pénze újabb autóra, ezért a cég több javaslattal állt elő. Az egyik, hogy növeljék a taxik reklámfelületeit, amely havi 30-60 ezer forint pluszbevételt hozhatna.
A cég ezen kívül kidolgozott egy bérgépjármű-konstrukciót, amelynek lényege, hogy a sofőrök autót és flottamenedzsment-szolgáltatást és teljes műszaki kiszolgálást kapnak, majd a járműveket 3-4 év múlva meg is lehet vásárolni.
Jelenleg a taxisoknak nincs utánpótlásuk, hiszen a szakma egyáltalán nem vonzó a fiatalok számára – olvasható a közleményben.

Ugyanakkor napi szintű ellenőrzéssel szűri ki a szabályszegő taxisokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban működő közlekedési hatóság nyári fővárosi akciója. A forgalmas drosztokon és próbavásárlással végzett ellenőrzéseken már június utolsó két hetében is közel 150 gépjármű esett át.
A fokozott ellenőrzések kiemelt célja, hogy kiszűrjék azokat a taxisokat, akik a szabályokat nem tartják be, így például nem rendelkeznek engedéllyel. Az illegális és törvénytelenül működő taxisok nemcsak az utasokat csapják be, hanem a Budapestre érkező turisták megkárosítása révén az ország hírnevének is ártanak. A hatóság szakemberei a közlekedés biztonsága érdekében vizsgálják a járművek műszaki megfelelőségét is. Jogsértés megállapítása esetén számos különböző szankciót alkalmazhatnak a helyszíni bírságolástól a taxis engedély visszavonásának kezdeményezéséig, de akár a jármű rendszámát is bevonhatják az ellenőrök.
A fokozott ellenőrzés a teljes idegenforgalmi főszezonban, augusztus végéig folytatódik.

Forrás: napi.hu, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium