Sisi és a magyarok – különleges kiállítás a Hofburgban

1624
© SKB_Foto Dieter Nagl

Január hetedikéig látható – a bécsi Hofburg Audiencia termében – az Erzsébet-Sisi és a magyarok című igényes tárlat, mely fókuszba állítja a királynő és a magyarok egymás iránti kölcsönös szeretetét. A június végén nyílt kiállítás megnyitójáról Jeney Erzsébet, az MTVA kiemelt szerkesztője számol be olvasóinknak.

A különleges kiállítás apropója Sisi és Ferenc József megkoronázásának és a Monarchia megalakulásának 150. évfordulója. A Hofburg Audiencia termében megtekinthetők a császári pár magyar vonatkozású, gödöllői fotói, tárgyi emlékei, többek közt Erzsébet császárné és királyné magyar bizalmasa és felolvasónője, Vecseszéki Ferenczy Ida – az úgynevezett „ereklyés hölgy” – portréja, valamint számtalan különleges porcelán remekmű, hiszen Ferenc József előszeretettel ajándékozott feleségének, Sisinek herendi porcelánt.

Olivia Lichtscheidl, a kiállítás kurátora © SKB Foto Dieter Nagl

A kiállítás prezentációján Olivia Lichtscheidl kurátorasszony elmondta, hogy a királyné magyarok iránti szimpátiáját az is mutatta, hogy magyar szolgálókkal vette magát körül. Erzsébet élete utolsó éveiben az általa kedvelt emberekkel csak magyarul beszélt. A tárlaton először mutatnak be a királyné kézírásával magyar nyelven írt levelet, amelyben egy ebédmeghívást mond le.

Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója a kiállítás ötletéről beszélt, a bemutatott porcelánokról, amelyek között a magyar királyi korona tökéletes porcelán másolata is látható, az eredetihez megtévesztésig hasonló kidolgozásban.

A januárig látogatható tárlathoz magyar nyelvű vezetést is szerveznek október 23-ra, illetve a karácsonyi időszakra.

Sisi porcelánszobor 1914-ből ©-SKB Foto Dieter Nagl
A korona porcelán másolata ©-SKB Foto Dieter Nagl