Madarak a kövek között

1658

Június 10-én, szombaton, délután 15 órakor „Juniális capriccio” címmel összművészeti találkozóra invitálják a közönséget Kaubek Anna Margit, több művészeti ágat bemutató kiállításának megnyitójára, a helytörténeti gyűjteménybe.

Kaubek Anna Margit férjével és három gyermekével 13 éve Solymáron élő, erdélyi származású művész, akit környezete leginkább az anya szerepében ismer.
„Amikor Jablonkay Marikával a részleteket egyeztettük, magamban a Kísérletek címet adtam a kiállításnak. Ez értendő a különféle technikákra, anyagokra, műfajokra, amiket kipróbáltam az otthon töltött évek alatt, és arra az útkeresésre is, ami éppen foglalkoztat: hogyan találhatnám meg újra magamat, a saját kifejezési formámat ennyi év kihagyás után?” – meséli Margit.

A kolozsvári Képzőművészeti Líceum textil szakán való érettségije után a Ioan Andreescu Vizuális Művészeti Akadémia festő szakán diplomázott, 1995-ben. Ahogy ő mondja: „Mátyás király szülőházában tanultam az egyetem elméleti tananyagát”. Lelkesen beszél arról az időről, amikor egy kozmetikai cég grafikusa volt, itt sok új tapasztalatot szerzett a számítógépes tervezésben is, de nagy előnyt jelentett számára festő múltja, a színekben való jártassága is.
Solymárra második gyermekük születése után költöztek. Kreativitását gyerekeivel is próbálta „kiélni” a velük való rajzolásban. „Sokszor rajzolom tovább a gyerekeim be nem fejezett, vagy eldobott rajzait. Inspiráló számomra a vonalakkal való játék, de azt is be akarom bizonyítani nekik, hogy nincs elrontott rajz” – mondja lelkesen. Kevés szabadidejében pedig gyors ecsetvonásokkal örökíti meg szűkebb-tágabb környezete egy-egy számára érdekes részletét.

A tárlat madaras-virágos kompozícióinak alapanyaga a fa, kihasználva annak egyedi formáját, domborulatait, felületét, göcsörtjeit. Új szerelem a nemez: „A természet iránti rajongásomat képezik le szín- és anyaghasználatukban legújabb alkotásaim, a nemezelt ékszerek. Megformálásukkor újraértelmezve a hagyományt az aquarell-technikához nyúltam. A réteges és áttetsző gyapjú árnyalatok ötvözetéből jöttek létre az átmenetek, nüanszok és vonalak mint plasztikai elemek, festőművészeti megoldások. A hangsúlyt a kromatikára helyeztem, amelyben újjászületett festő énem”- tudjuk meg a művésztől.

A könnyed, nyárias hangulatú kiállítást – melyet Daragics Éva művészettörténész nyit meg – jól egészíti ki az Aperto kamaraegyüttes hasonló hangvételű, felüdülést nyújtó, nyárköszöntő kiskoncertje.
A műveket június 30-ig tekinthetjük meg, a gyűjtemény nyitvatartási idejében.