Tolvajok a kertek alatt

1882

Többen panaszkodtak, hogy a házuk előtti előkertekből, ablakokból eltűnnek a virágok. Régebben volt arra is példa, hogy a polgárőrök a temetőben fogtak fosztogatókat. Érdekes munkamegosztás, hogy vannak, akik fáradtságot és pénzt áldozva szépítik a települést, mások pedig pont ennek ellenkezőjét teszik. Egyik olvasónk levelet írt az ismeretlen virágtolvajnak, akinek aligha fognak szobrot állítani Solymáron.

„Levél egy virágtolvajnak!

Május elején –mint eddig minden évben -, kiültettük kerítésünk elé kannavirágjainkat. Néhány napra rá döbbenten tapasztaltuk, hogy kiásták (!) a gumókat, és ellopták azokat!

A megszólításban nem írom, hogy „tisztelt”, vagy „kedves”, mert aki lop, az egyáltalán nem tiszteletre méltó, aki pedig virágot lop egyáltalán nem nevezhető kedvesnek. Más megoldása is lett volna a virágok megszerzésének, például becsönget, és kér… eddig is mindenkinek adtunk, aki így cselekedett.

Meggyőződésem, hogy nem fogja élvezni lopott virága szépségét, mert ahányszor ránéz eszébe fog jutni, hogy tolvaj. Ráadásul virágtolvaj, és ha a mondás igaz, akkor egy ilyen ember jó ember már nem lehet!

Horányi Marci”