Kulisszatitkok a művelődési házban

1150
Fotók: Barcsik Géza

Szombaton rendhagyó módon – beszélgetés keretében – zajlott Gulyás Judit textilművész Száltenger című kiállításának megnyitója a művelődési házban. A tárlat a Műhelytitkok sorozat 3. részeként került megrendezésre, azzal a céllal, hogy alkalmazott tervezőművészeti ágak kulisszatitkaiba kaphassunk bepillantást.  A kiállítás június 1-ig tekinthető meg.

Gulyás Judit a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola szobrász szakának elvégzése után – látszólag éles váltással – az Iparművészeti Főiskola kéziszövő-falikép szakán folytatta tanulmányait, majd ugyanitt, már az Iparművészeti Egyetemen mesterdiplomázott, majd elvégezte a doktori iskolát.

Már a diplomamunkáiban is új utakat keresett. A szőnyegszövési technika által nyújtott lehetőségek – a két dimenzió, és a négyszögletes forma – határait feszegette. Aztán rátalált a hand-tufting (kézi-tűzés) technikára, így fantáziájának – és szőnyegeinek – már szinte semmi sem szab határt. A szőnyegeken az alkotó utólagosan egy saját kifejlesztésű „organikus nyírást” végez, így azok a fény- árnyék hatásnak köszönhetően plasztikussá válnak.

A nívódíjas textilművész egyedi tervezésű szőnyegei megtalálhatók bankvezetők irodáiban, kastélyokban, belvárosi üzletekben, igényes magánlakásokban, Magyarországon, Európában és a tengerentúlon egyaránt. Jelenleg a Műcsarnok – az elmúlt tíz év ipar- és tervezőművészetét bemutató – kiállításán láthatók alkotásai.

Szinte mindezzel egy időben alakította ki egyedi technikáját a papírművészet területén. Működésének végéig tagja volt a Magyar Papírművészek Társaságának. Papírműveivel – melyeket számos díjjal jutalmaztak már – szintén rendszeresen szerepel egyéni és csoportos kiállításokon.

A megnyitót követően a Little Jazz Pub vendégei a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai voltak. Barcsik Gáza írását az estről itt olvashatják.