Méretes gaz a vasútállomásnál – Tavaly már kényszerkaszáltattak

1815

Lassan már nem lehet átlátni a túloldalra a vasútállomás előtti csomópont zöldterületei fölött, olyan magasra nőtt a gaz, elcsúfítva ezzel a drága pénzen felújított környéket. Kinek a feladata a gondozás, és miért nem végzi el azt – kérdeztük Dr. Szente Kálmán polgármestertől.

– Arról tudom tájékoztatni az olvasókat, hogy az esztergomi vasútvonal felújítása végén önkormányzatunk az állomás előtti zöldterületet nem vette át kezelésre. Azért nem, mert már a kivitelezés során is többször jeleztük, hogy nem történt meg a szükséges talajcsere, a „füvesítés” az ott levő törmelékes talaj fűmaggal beszórását jelentette. Nem vállalhatjuk fel annak a kockázatát, hogy a fűkaszák az ott közlekedő vagy parkoló járművekre „lőjék” a kavicsokat.

SO.: Az önkormányzat tehát nem vette át kezelésre, de miért nem szólítja fel a kivitelezőt a munka elvégzésére? Nagyon sok állami pénzbe került ez a beruházás, azért az összegért a munkát is illene elvégezni.

– Mi nem vagyunk abban a pozícióban, hogy ezt megtegyük, nem tudunk „felszólítani”, csak kérni, illetve a beruházó NIF Zrt. felé jelezni a gondot. Ezt folyamatosan megteszik a hivatalban a kollégák – idén is már több levél ment ki ebben az ügyben –, mégsem jutunk eredményre. Már azt is felajánlottuk, hogy megcsináljuk mi a talajcserét és az újrafüvesítést, csak fizessék ki nekünk a költségeket. Ezt az ajánlatunkat is elutasította a kivitelező. Az pedig nem vállalható, hogy Solymár pénzét olyanra költsük, amit más már egyszer megkapott az államtól. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy amennyiben a parlagfű is kinő a területen, megbírságoljuk őket. Akkor már hatóságként léphetünk fel. Tavaly pedig úgynevezett közérdekű védekezés keretében kényszerkaszáltattunk ott. De a kényszerkaszálás is ugyanolyan veszélyes az arra közlekedőkre, mert attól a kavicsok ugyanúgy szétrepülnek.

SO.: És mi a helyzet az állomásépület átvételével? Korábban hírt adtunk róla, hogy az önkormányzat átveszi.

– Ebben szerencsére jó híreket mondhatok. Sikerült megállapodni a MÁV-val, a településüzemeltetés fogja az épület és a peronok takarítását elvégezni. Az ehhez szükséges speciális biztonsági oktatást a dolgozók megkapták, mindenre készen állunk. A MÁV-tól várjuk az átadás-átvétel időpontjának kitűzését. Amiben még egyeztetések zajlanak, az a pénztár működtetése. Nem értjük, hogy miért egy kisbusz áll az épület mellett, amikor ott a felszerelt pénztárhelység a szépen felújított váróteremben.