Sör-premier dirndliben – V. Solymári Sörünnep

3940

Jubileumi alkalom az idei – meséli Straub István (Bames) a KUD-A.R.C. KIE vezetője, akitől a sörünnep ötlete származik. – 5 évvel ezelőtt tartottuk az elsőt, és azóta elmaradhatatlan eseménye Solymár tavaszi programkínálatának. Ebben az évben is arra szeretnénk sarkallni a közönséget – folytatja a szervező –, hogy minél többen jöjjenek viseletben, ezzel is emelve az ünnepi hangulatot.

A tavalyi a Dirndl-szépségverseny résztvevői

Ahogy megtudtuk, idén második ízben mérhetjük össze legszebb ruháinkat a Dirndl-szépségversenyen. Tehát nem kell mást tennünk, mint érkezéskor regisztrálni, majd a megadott időben részt venni a „mustrán”. A közönség ezután leadott szavazatai alapján dől el ki, illetve melyik ruha lesz a győztes.

Egy kis Dirndl-történet:
A dirndl osztrák és német női népviselet, melyet Ausztriában és Bajorországban a mai napig szívesen és büszkén hordanak. Az autentikus, 15. századi parasztviseleteknek hétköznapi és ünnepi változatát különböztették meg, és nagy gonddal, kézzel készítették őket, nemes alapanyagokból. Minden régiónak más és más volt a jellegzetessége, így például az alpesi női viselet része volt a Juppe (mellény)  Stájerországban a Leibkittel (hosszú kötény), más szabású volt a karintiai, egészen más a burgenlandi de az anyagok és színek is változtak területenként. Ezeket a hagyományokat a mai darabok is őrzik.
Ha dirndl ruhát szeretnénk, Salzburgban és Bécsben több erre specializálódott, nagy múltú üzletet találunk, melyek közül a legrégebbieket 1830-ban, és a  20-as években alapították, utóbbit, a híres Lanz céget azzal a céllal, hogy szalonképessé tegye a vidéki népviseletet, azaz hordhatóvá a városi polgárok számára. Ez a vállalkozás olyannyira sikerült, hogy nemcsak Ausztriában, de világszerte ismertté és divatossá vált a dirndl, a Salzburgi Ünnepi Játékok, vagy a müncheni Oktoberfest kötelező ruhadarabja.

Persze megtartják a kezdetektől megrendezett versenyeket is, így mindkét nap lesz sörivóverseny férfi és női kategóriában is, valamint tombola különféle sörös és sörívó relikviákkal a nyeremények között.
Pénteken a bajor táncház házigazdája a Herbstrosen Tánccsoport lesz, a talpalávalót pedig a Bergländer Buam zenekar húzza, mely 2016 nyarán alakult lelkes fiatalokból.. A község büszkeségére a tagok között tudhatjuk a solymári Milbich Martint is, aki harmonikán játszik.

A Herbstrosen Tánccsoport

Szombaton a pilisvörösvári zenei hagyomány és kultúra éltetője, bálok, fesztiválok, sördélutánok állandó résztvevője, a 2007-től működő Adlersteiner zenekar játszik, a bajor tánclépéseket pedig a Siebenschritt Tanzgruppe – a Reményi Margit Táncegyüttes felnőtt csoportja – vezetésével tanulhatjuk.

Mi az a Reinheitsgebot?
A sörkészítés történetének fontos évszáma 1516, a bajor sörtisztasági törvény megszületése, melynek értelmében sört kizárólag csak malátából, komlóból, élesztőből és vízből lehet készíteni (pótanyagok, kukoricaőrlemény, rizs, árpa hozzáadása nélkül).
A Reinheitsgebotot az Európai Gazdasági Közösség 1987-ben hatályon kívül helyezte az európai piac megnyitásának részeként. Számos német sörgyár – szakmájuk és örökségük iránti tiszteletből – úgy döntött azonban, hogy ennek ellenére továbbra is a törvény előírása szerint folytatja a sörfőzést.

A sörünnep az első pillanattól kezdve a bajor sörtisztasági törvény jegyében zajlik, azaz az általa előírt módon készült termékeket kínáljuk a vendégeknek – zárja ajánlóját Bames. – Idén is többféle csapolt és palackozott sör közül válogathatunk, sőt a hazai nagyrendezvények közül itt kóstolható először egy új, nyárias sörkülönlegesség is!

A tavalyi női sörivóverseny győztese – a címvédő – Lutz Alexandra lett

Részletes program:

május 12. péntek
18.00 – kapunyitás
19:00-23:00 – Muzsikál a Bergländer Buam zenekar
20:00 – Bajor táncház a Herbstrosen Tánccsoport vezetésével
21:00 – Női és férfi sörivó verseny
22:00 – Tombola
19 órától lehet jelentkezni a sörivó versenyre, illetve tombolát is vásárolhatunk.

május 13. szombat
15:00 – kapunyitás
16:00-23:00 – Muzsikál az Adlersteiner zenekar
17:00 – II. Dirndl-szépségverseny (mustra)
18:00 – Bajor táncház a Siebenschritt Tanzgruppe vezetésével
19:00 – II. Dirndl-szépségverseny (eredményhirdetés)
20:00 – Női és férfi sörivó verseny
21:00 – Tombola
16 órától lehet jelentkezni a dirndl-szépségversenyre, a sörivó versenyre, illetve tombolát is vásárolhatunk.