Akiknek jóvoltából tovább él és megőrizhető a sváb hagyomány

5419

Szombaton este a művelődési házban Both Miklós, a Fonogram- és Budai-díjas zenész ízelítőt ad helyi gyűjtéséből is, A solymári népdalok varázsa címmel. Az előadást 17 órától megelőzi Barcsik Géza grafikusművész Solymári öregek, solymári gyökerek című kiállításának megnyitója, amely mintegy válaszképpen azokat az idős asszonyokat örökíti meg, akiknek jóvoltából tovább él és megőrizhető a sváb hagyomány.

Both Miklósról az utóbbi időben sokat hallani. Azok is megismerhették a közelmúltban lezajlott televíziós tehetségkutató zsűritagjaként, akiktől távol áll a népzene, a világzene, az ethno-rock, azok a műfajok, melyeket akár együtteseivel, a Napra zenekarral, a Both Miklós Folkside-dal, akár szólóban, vagy spontán alakított formációkkal, pl. a Palimo story csapatával képvisel.

Nemcsak zenész-zeneszerző pályafutásáról olvashatunk sok helyen, de egyedülálló kutató munkájáról is, és arról, hogyan is kezdte szó szerint Bartók nyomdokain a népdal-gyűjtést.

Huszonéves korában jutott el Erdélybe, hogy ellesse az ottani öregek hegedű-technikáját, és dallamkincsét. Később Románia, India, Kína, Oroszország, Irán és Ukrajna következett, ahova 3 éve visszajár. Ahogy meséli, nem az egzotikum, vagy rokon dallamvilág-keresés volt az elsődleges szempontja úticéljai kiválasztásánál. Az elszigeteltebb területeken a szegénység, az „elmaradottság” miatt zárt, érintetlenebb közösségek működnek, akik ismerői és napi szinten „használói” a helyi hagyományoknak, tehát a gyűjtő számára kincsesbányák. Miklós még 2-3 évre tervezi az ottani kutatást, annyira változatos, izgalmas anyaggal találkozott Ukrajnában.

Hogy mi a célja ennek a gyűjtésnek, azt a választ kapjuk, hogy a zenészként megélt inspiráción túl dokumentumfilmet készítenek a folyamatról, az ottani világról, mely Miklós szerint a 30-40 évvel ezelőtti erdélyi állapotokat tükrözi. A zenei anyagot művészi igénnyel megkomponált koncerteken mutatják be. Számokban kifejezve az eddigi ukrajnai eredmények: 1000 dal 40 faluból, 120 óra készre vágott anyag, 60 előadás. A páratlan jelentőségű munkára egyre többen figyelnek fel, például az MTA Zenetudományi Intézetében is éppen a napokban tartott előadást a népdalgyűjtő.

A Titokzatos Ukrajna címmel Solymáron is bemutatott előadása közös vendégszereplésre készül a Kijevi Zeneakadémián a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című produkciójával, összesen 12 fő magyar résztvevővel és 20 ukrán és hucul hagyományőrzővel, majd közös turnéra indulnak Ukrajnában.

Both Miklós Solymáron nőtt fel, ezért fontosnak tartotta a még élő öregeket felkeresni és felvételeket készíteni velük. A felvételek között találni olyan balladákat is, amelyeket a svábok a német őshazából hoztak magukkal.