A kitelepítésre emlékezve

1899

Hetvenegy éve, hogy kitelepítették az országból a magyarországi sváb lakosok egy részét. A solymári önkormányzat és nemzetiségi önkormányzat három napos rendezvénnyel emlékezik a szomorú évfordulóra.

„Kényszer migrációs sors a világháború utáni Magyarországon” címmel tart előadást Ritter György történész, április 21-én este 6 órától a polgármesteri hivatal dísztermében.

Az emléknapok szombatján két művész tiszteleg – ki-ki a maga módján – a solymári hagyományok és azok őrzői előtt. Barcsik Géza portréi a község jellegzetes, megbecsült alakjait örökítik meg, időseket, akik még ismerték és ápolták a régi világ szokásait, fenntartva és továbbadva őket a mai generációknak. Both Miklós pedig – aki Bartók és Kodály példáját követve Kínától Ukrajnáig kutat helyi autentikus dallamkincs után – tősgyökeres solymári lévén most saját szűkebb pátriájában végzett gyűjtését is bemutatja a közönségnek. A kamara kiállítás és az előadás április 22-én, 17 órakor kezdődik a művelődési házban.

A programsorozat vasárnap 3 órától szentmisével, koszorúzással folytatódik, a katolikus templomban, majd 5 órától egy gálaesttel zárul meghívott a művelődési házban, ahol Véménd község kórusa, tánccsoportja és fúvószenekara mutatkozik be.