Vérszívók az erdőben

1150

Elkezdődött a turista szezon, sokan kirándulnak hétvégéken az erdőkbe. A túrázás örömét azonban könnyen elronthatják parányi vérszívók, akik alig várják a kirándulókat.

A kullancs csípése jó esetben hamar begyógyul. Kevésbé szerencsés az, akit Lyme kórral fertőz meg a parányi vérszívó (minden ötödik kullancs fertőzött a kórral), és végzetes lehet, ha a kullancs fertőző agyhártyagyulladás kórokozóját juttatja áldozatába.

A kullancsok kedvenc élőhelyei dús aljnövényzettel borított, magas páratartalmú helyek, de akár egy nagyvárosi parkban, vagy egy maroknyi fűcsomóban is megélnek.

A kullancs eltávolítására legalkalmasabb szerszám a patikákban kapható kullancscsipesz. Ennek hiányában megteszi bármilyen egyéb eszköz, mellyel meg tudjuk ragadni az élősködő szívó szájszervét, és egyetlen, határozott mozdulattal kiránthatjuk.

Soha ne kenjük be semmivel a bőrbe fúródott kullancs feje körül, mert az így odakerülő zsír, ecet vagy krém hatására az állat fuldokolni kezd, és gyomortartalmát a gazdaszervezetbe öklendezi.