Szabálytalan autósok a József Attila utcában

1914
A József Attila utcai parkolóhelyek

Olvasónk küldte el felvetéseit és tapasztalatait a József Attila utca közlekedéséről. Közreadjuk levelét, amelyre Dr. Szente Kálmán polgármester válaszolt.

A Solymár, József A. utca közlekedése, finoman szólva is felháborító és felettébb veszélyes. Mivel én is ebben az utcában élek családommal, 3 éves kisfiammal, igencsak érintett vagyok. Megköszönném, ha bármilyen formában írnának a problémáról. A tegnapi délután egy, az utcán felfelé közlekedő autó a járdán haladt ismét, ahogy ezt sok más autós is teszi, de ez esetben sikerült kidöntenie még a tűzcsapot is a sofőrnek.

A kétirányú buszforgalom, az út mentén végig parkoló autók – akik valljuk be még mindig nem csak a kijelölt parkolóhelyeken állnak meg – óriási forgalmat jelentenek az utcának. Ez egy amúgy is túlterhelt terület, itt van az önkormányzat, a Waldorf iskola, a Waldorf tanárképző és hamarosan a Takarékszövetkezet melletti Waldorf ovi is ide költözik. Tehát itt rengeteg kisgyerek is közlekedik a járdán, az autók mellett. Őszintén aggódom, hogy valami komolyabb baleset fog bekövetkezni a közeljövőben.

Kérem, ha bármit tudnak írni erről a problémáról, tegyék meg, hátha az illetékesekhez is eljut. A kijelölt parkolóhelyek nem oldották meg az utca problémáját. A tegnapi napon a férjem alig tudott félreugrani a tűzcsap kidöntő úriember elől, mikor épp a járdán beszélgetett valakivel. Elképzelni se tudom, hogy ha épp én sétálok akkor a kisfiammal, akkor vajon el tudtunk volna ugrani előle időben…
Mivel a fentről jövő forgalom nem mindig adja meg az elsőbbséget a lentről érkezőknek, gondolom ezért rántja félre a kormányt sok sofőr és a járdán halad tovább. Csak akkor a szerencsétlen gyalogos hol is közlekedhet vajon? Ez a probléma évek óta húzódik, mikor babakocsiban toltam a kisfiam, akkor is folyton rettegtem, hogy nem tudok babakocsival együtt elég gyorsan félreugrani.

Ismétlem a tegnapi, nem egyedüli eset. Talán az utca egyirányúvá tétele, vagy legalább a buszos forgalom egyirányúvá tétele is segíthetne a problémán. Szomorúan olvastam az egyik múltkori Solymári Hírmondóban egy olvasói levélre adott önkormányzati választ, miszerint itt nincs probléma, esetleg talán annyi, hogy nem mindenki ismeri elég jól a közlekedési szabályokat. Itt lakom, látom, hogy van probléma. Köszönöm, ha tudnak ezzel foglalkozni és bármilyen formában cikket írni róla.

A polgármester válasza:

A kérdésről több hónapos egyeztetést folytatott az önkormányzat Közlekedési Bizottsága. A parkolási és közlekedési rend kidolgozásába szakembereket és a helyi érdekelteket (lakosság, iskolák, üzletek) is bevont. A parkolóhelyek ennek megfelelően lettek kialakítva.
Az egyirányúsítás több okból sem megoldható.
Amint betöltésre kerül a közterület-felügyelői munkakör, kiemelten fogjuk kezelni a József A. utcai parkolási rend betartását.

Tisztelettel:
Dr. Szente Kálmán
Solymár Nagyközség Polgármestere