Dr. Erőss Lóránd: Az ember egész személyisége ott pulzált a kezében

4770

„Az agy működése csodálatos, az biztos. Engem is ez fogott meg, amikor orvostanhallgatóként Angliában először láttam, hogy egy idegsebész megnyitotta egy ember koponyáját. Az ember egész személyisége ott pulzált a kezében. Fantasztikus élmény volt” – mondta egy beszélgetésen Dr. Erőss Loránd.
A Solymáron élő neurológus, idegsebész főorvos, fájdalomterapeuta eddig több ezer műtétet hajtott végre. Emellett oktat és kutató munkát is végez. Számos tudományos és jótékonysági szervezet, intézmény tagja, vezetője. Egyetemista kora óta önkénteskedik, alapításától kezdve aktívan vesz részt a Máltai Szeretetszolgálat munkájában. 2013-tól máltai lovag, 2014-ben Prima Primissima díjra jelölték. Hogyan tudja négy gyermek édesapjaként a családot, a hivatást és a társadalmi szerepvállalást összehangolni? Kondor Katalin vendégeként ezt is elmeséli az érdeklődőknek április 8-án, pénteken 6 órától a Bauernhaus Svábházban.

Dr. Erőss Loránd PhD neurológus, idegsebész, fájdalomterapeuta főorvos
1990-ben diplomázott a SOTE-n. 1995-ben neurológia, 2000-ben pedig idegsebészet szakvizsgát tett. Nemzetközi fájdalomterapeuta szakvizsgával is rendelkezik. Nevéhez fűződik egy új neuromodulációs műtéti módszer hazai honosítása, egy új epilepsziasebészeti kivizsgálást segítő implantációs metodika kidolgozása és számos tudományos publikáció. Szakterülete az epilepsziasebészet, a fájdalom, a mozgászavarok és a spaszticitás sebészeti kezelése, valamint a neuromoduláció.

Pályakép
Orvosi diplomáját 1990-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte meg. 1995-ben neurológiából, 2000-ben pedig idegsebészetből szakvizsgázott. 2007-ben az országban az elsők között szerezte meg a nemzetközi fájdalomterapeuta szakvizsgát (FIPP). Orvosi pályafutását Budapesten, a Központi MÁV Kórház Ideggyógyászati és Idegsebészeti osztályán kezdte.
Két magyar szakkönyvben jegyez fejezetet, tizenhat nemzetközi tudományos közlemény szerzője vagy társszerzője. Nevéhez fűződik több új neuromodulációs fájdalomcsillapító módszer és epilepsziasebészeti kivizsgálás hazai bevezetése, illetve egy epilepsziasebészeti kivizsgálás pontosságát segítő elektródaimplantációs technika kifejlesztése. Tudományos munkásságát közel 80-as impact factor, 152-es független összidézettség jellemzi.
Kutatási területe a kísérletes és klinikai epilepszia, fájdalom és mozgászavarok. Szakterületei az epilepszia-sebészet, valamint a fájdalom, a mozgászavarok, a spaszticitás idegsebészeti kezelése és a neuromoduláció.
Tanít a Semmelweis Egyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. A graduális és posztgraduális orvosképzésben egyaránt részt vesz. Szakmai konferenciák és továbbképzések szervezője és rendszeres előadója. Hazai szervezője a World Institute of Pain minden évben megrendezésre kerülő nemzetközi fájdalom konferenciájának és továbbképző kurzusának, melyre rendszerint ősszel, Budapesten kerül sor.
Számos szakmai tanulmányúton vett részt nemzetközi idegsebészeti műhelyeknél és számos hazai és nemzetközi szakmai szervezet munkájában vesz részt. Tagja a European Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery-nek, az International Neuromodulation Society-nek és a World Institute of Painnek. Ugyancsak részt vesz a Magyar Epilepszia Ellenes Liga, a Magyar Ideg- és Elmegyógyászok Társasága, a Magyar Idegsebész Társaság, a Magyar Parkinson Társaság és a Magyarországi Fájdalom Társaság munkájában.