Bevonják a solymári szabadkártyákat – P+R parkoló az Anna kápolnánál

2299

Az elmúlt években egyre több problémát okoz a Templom téren kialakult parkolóhely hiány. A képviselő-testület ugyan megalkotta önkormányzati rendeletét a parkoló tárcsával működő korlátozott időtartamú parkolási rendszer kialakításáról, de azok használatának rendszeres ellenőrzése elmaradt a többszöri közterület-felügyelő hiány miatt. A felülvizsgálat során megállapították, hogy a szabadkártyák kiadása – mely kizárólag az orvosok, a tanárok és az M-POL részére történhetett – túl nagy mennyiségben történt és sokan a jogosultságuk megszűnése után nem adták azt vissza.

Az önkormányzat közlekedési bizottsága többször tárgyalta a kérdést, és határozati javaslattal élt a képviselő-testület felé, melynek értelmében a szabadkártyák érvényességét 2017. április 30. napjával megszüntette, és helyettük 2017. május 1-jétől érvényes, új szabadkártyákat bocsájt ki.

A határozat akkor éri el hatását, ha a parkolási rend folyamatos betartatásával enyhíteni lehet a kialakult probléma súlyosságán. Ezért a jövőben a közterület-felügyelő fokozottan fogja ellenőrizni a parkolótárcsák és a szabadkártyák használatát.

Mind a bizottsági munka során, mind a testületi ülésen elhangzott, hogy a fővárosba tömegközlekedéssel továbbutazók számára szükséges P+R parkolókat létrehozni. A Templom tér és a környező utcák erre nem alkalmasak, ezért az elképzelés szerint az Anna kápolna környékén kerülne kialakításra ilyen terület.

Fontos még tudni, hogy már nem csak a polgármesteri hivatalban megvásárolt parkolótárcsa használható, hanem megfelel bármely más módon beszerzett, papír vagy műanyag, számlappal ellátott lap, amelyen mutatók segítségével a várakozás megkezdésének időpontját kézzel egyértelműen be lehet állítani. Ez a következő két órára térítésmentesen biztosítja a várakozást. A várakozási idő lejártát követően a parkolóhelyet el kell hagyni. A parkoló-tárcsát a vezető ülés felőli első ablakon – a szélvédőn – belül, kívülről jól látható és ellenőrizhető módon kell elhelyezni.