Elisch Erzsébet: Az emberek egyre inkább megbecsülik a régi korokról tanúskodó emlékeket

1569

Hitbéli hagyatékunk címmel a fényképnézegetőt vezető, családfakutató Elisch Erzsi válogatásában újabb imakönyv-kiállítást láthatunk a plébánián, de most kifejezetten solymáriak imakönyveit, az elmúlt 175 esztendőből.

A jelenlegi kiállítást Kiss Csaba plébános úr szorgalmazta, amikor novemberben megnyitotta az Elisch Jánosné Draxler Erzsébet gyűjteményéből rendezett „Imakönyvek üzenete” című tárlatot, a művelődési házban. „Sokan kerestek meg azóta is, hogy elmondják, nekik milyen bemutatásra érdemes családi kincs van a birtokukban” – meséli Erzsike. – „Sok szép ajándék-példánnyal is bővült a gyűjteményem.”

Ez további lökést adott az ötlet megvalósításához. A 2016-os 30 darabos, részletesebben feldolgozott anyag mellé újabb saját és kölcsön kapott kötetekből 60-at válogatott ki, külsejüket vagy tartalmukat illetően a legérdekesebbeket. A legkorábbi 1842-es kiadású, a legújabb 2009-ből való.

„Az igazán régi, értékes könyvektől érthető módon nem akarnak megválni a tulajdonosok, ezért felajánlották, hogy rendelkezésre bocsátják őket a kiállítás idejére. A különböző korosztályok számára és különféle alkalmakra készült imakönyvek mellett éppúgy találhatunk Szentírást, Jézus életét bemutató kötetet is a válogatásban, mint első áldozási emléklapokat, jubileumi misék emlékére készült szentképeket, rózsafüzért, sőt ábrázolást és német nyelvű leírást a solymári kegyképről” – ajánlja figyelmünkbe a kiállítást Erzsébet. Aztán szerényen hozzáteszi: „A legnagyobb öröm és értékmentő munkám visszaigazolása, hogy az emberek egyre inkább megbecsülik a régi korokról tanúskodó emlékeket és felismerik azok fontosságát.”

A kiállítást április 9-én, a virágvasárnapi szentmise után, fél 12-kor nyitja meg Kiss Csaba plébános úr és egészen június 17-ig, a Gospel Fesztivál napjáig – annak kiegészítő programjaként – megtekinthető majd.