Ha nincs tiszta víz, akkor nincs víz!

1520
A víz világnapja alkalmából ingyenesen látogatható Kőbányai víztározó medence (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Az ENSZ március 22-ét nyilvánította a víz világnapjává, amelynek célja a környezet és ezen belül a Föld vízkészletének védelme.

A Föld édesvízkészlete nem kifogyhatatlan, körforgásának és tisztaságának megőrzése érdekében azonban nagyobb figyelmet kell szentelnünk környezetünk védelmére is. A világ szinte minden állóvize, folyója szennyezett. Jelenünk és az utánunk érkező generációk sorsa múlhat azon, miképpen gazdálkodunk a Föld vízkészleteivel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk az élet egyik alapvető elemét.
A víz világnapja minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére. A jövő generációinak is meg kell tanulnia, miért nevezzük kincsnek a tiszta vizet. Ha nincs tiszta víz, akkor nincs víz. Ha nincs víz, nincs élet. Ilyen egyszerű ez. Éppen ezért 2017-ben a világnap szlogenje a „Szennyvizek? Tiszta vizet!” lett.

A víz világnapja alkalmából – március 25-én, szombaton 10 és 16 óra között – ingyenesen és regisztráció nélkül látogatható a Kőbányai víztározó medence. Ezen a napon a látogatók önállóan barangolhatnak a létesítményben, de a Vízművek munkatársai az érdekelődők rendelkezésére állnak, ha valaki akár a budapesti vízellátásról, akár magáról a létesítményről szeretne tájékoztatást kapni.

Az olasz mesteremberek által hazai téglából épített és a mai napig kifogástalanul üzemelő hatalmas csarnokok oszlopaikkal, téglaboltozatos födémükkel háromhajós templom hatását keltik. Kétemeletnyi magas építészeti mű, melyet 1970-ben további négy, 5000 m3-es medencével bővítettek. A patinás épület nyugalmat áraszt és szökőkútszerű levegőztetőinek köszönhetően egzotikus benyomást kelt a látogatókban. A vízellátás legrégebbi, még ma is működő, káprázatos létesítménye a X. kerületi Ihász utca 29. szám alatt található. A medencének helyet adó terület pedig ősfáival, növényritkaságaival arborétum benyomását kelti.