Solymári fiatalok kitüntetése

2821

A március tizenötödikei községi ünnepségen solymári fiatalok kaptak kitüntetést. Lengyel Krisztina a Solymár Kiváló Diáksportolója díjat kapta, Nádor Benedek a Solymár Kiváló Tanulója díjat vehette át, Tóth Piroska, Michaletzky Anna és Molnár György az Ifjúsági közösségi munkáért díjon osztoztak.  Az utóbbi három fiatal tanítványaikkal közösen „A kosztpénz lefogyott” című tánckoreográfiával köszönte meg az elismerést.

Solymár Kiváló Diáksportolója Díjat kapta: Lengyel Krisztina
Lengyel Krisztina az Ökumenikus Általános Iskola 8. osztályos tanulója évek óta igazolt versenyzője a Tipo Tájfutó és környezetvédő egyesületnek. Kiemelkedő eredményeket ért el a 2016-os versenyszezonban budapesti és országos versenyeken egyaránt. Mind magatartásával mind tanulmányi eredményével követendő példát mutat diáktársainak. Az iskola értékeit és céljait pozitív módon képviseli. Szorgalmas és elkötelezett, mégis szerény viselkedésével példamutató tanulója iskolájának.

Solymár Kiváló Tanulója díjat kapta: Nádor Benedek
Nádor Benedek a solymári Hunyadi Mátyás Német Nemzetiségi és Művészeti Alapiskola 6. osztályos tanulója kitűnő bizonyítvánnyal zárt minden tanévet. Zeneoktatásban is részt vesz, zongorázni tanul. Az iskolai háziversenyeken kiváló eredményeket ért el, melynek kapcsán több évben is tovább jutott megyei és országos versenyekre. Három típusú matematika versenyen vett részt az évek során: a Pangea, a Kockakobak és a Bolyai matematika versenyeken, ahol a Kockakobak Országos Matematikai Versenyen megyei első helyezést és országos második helyezést, az Orchidea Pangea versenyen országos első helyezést ért el.  A versenyeken túl iskolai teljesítménye is kiváló, fegyelmezett, szorgalmas, kitűnő magatartású diák, akit társai is tisztelnek. A közösséget méltón képviseli mind helyi szinten, mind Solymár határain kívül, eredményes munkájával, tudásával.

Ifjúsági közösségi munkáért díjat kapta: Tóth Piroska, Michaletzky Anna és Molnár György
A Cédrus Táncegyüttes és fenntartója, a Cédrus Alapítvány mind tevékenysége, mind létszáma tekintetében évek óta meghatározó civil szervezete és kulturális közössége Solymárnak. A gyermekek 1995 óta ismerkedhetnek nemzeti kulturális örökségünkkel, a Kárpát-medence néptánc és népi ének hagyományaival az Unesco által a világ szellemi örökségének listájára helyezett táncház-módszer segítségével az Apáczai Csere János Művelődési Házban biztosított keretek között. A Cédrus nevet 1999-ben kapta az együttes, hiszen ekkor már a több éves munka eredményeképpen a felnövő gyerekekből felnőtt együttes is alakult.
Innen számítjuk tehát a Cédrus táncegyüttes megalakulásának időpontját, mely idén január 15-én ünnepelte 18. születésnapját.
A felnőtté válás minden gyermek és család életében sarkalatos pont, nagy ünnep, így van ez egy közösség életében is. Ez elsősorban azok érdeme, akik felnevelték. A Cédrus gyermek- és ifjúsági csoportjai nem működhetnének azok nélkül a lelkes, segítő táncosok nélkül, akik maguk is gyermekkorukban kezdték a Cédrus Táncegyüttesben és váltak a kisebbek segítőivé, tanáraivá, példáivá.

Tóth Piroska néprajz szakos doktorandusz a gyermekcsoport vezetője, Michaletzky Anna protokoll és rendezvényszervező és Molnár György a Baár-Madas Református Gimnázium olasz-történelem szakos tanára az utánpótlás csoport vezetői. 1998 óta táncosként, tánctanárként és a közösségi élet szervezőiként tevékenykednek a táncegyüttesben. Szervezik és irányítják az évente elmaradhatatlan Cédrus gyermektánc tábort az Őrségben. Segítő munkájuk nélkül aligha érte volna meg a felnőtt kort az együttes. Minden kulturális közösség lelke az utánpótlás. Nekik is köszönhető, hogy mára a negyven tagú felnőtt együttes mellett közel négyszáz gyermek vesz részt a különböző gyermek és utánpótlás csoportok munkájában. Az Óvoda Solymárban pedig 1995 óta megszakítás nélkül folyik a népi játék, néptánc foglalkozás, beépítve az óvodai foglalkozások keretébe. Így a solymári családok tekintélyes része tagja a Cédrus közösségnek, nem egy család esetében több gyermek is évek óta tagja különböző csoportjaiknak.