Solymári hős a nemzeti sírkertben

1664

A történet úgy kezdődött, hogy Taller János a solymári temetőben felfigyelt egy első világháborús vitéz sírjára, amelyen a „sírhely eladó” felirat volt látható. Később kiderült, hogy a sírban Vitéz dr. Gábos Árpád (1898–1968) nyugszik.  Arra is fényderült, hogy Gábos Árpád a Császári és Királyi 82. Székely Gyalogezredében szolgált és hősies helytállásért arany vitézségi érmet kapott. Taller János írt egy levelet, Dr. Beregszászi Márk jegyzőnek és arra kérte, hogy járjon közbe a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságnál (NEKB), hogy a sír kerüljön védettség alá.  A NEKB határozatot hozott, amely értelmében Vitéz dr. Gábos Árpád nyughelye a nemzeti sírkert „A” kategóriás részévé vált, ami örökös védettséget jelent.

Gábos Árpádról „A CS. ÉS KIR. 82. SZÉKELY GYALOGEZRED TÖRTÉNETE 1883–1919”  című könyv tesz említést:
„1918. VIII. 9–10.
A 124. e. fedezékében az ellenség megvetette a lábát. Gábos Árpád zls. önként vállalkozott, hogy innen is elkergeti. Két rohamjárőrt vett magához. A legénységhez gyújtóhatású beszédet intézett, aztán a pergőtűz zónáján át, hűséges tőrével a kezében, legelsőnek az ellenségre csapott s megkezdte az árok »tisztogatását«. Az az ellenséges katona, aki kellő időben nem tudott talpra ugrani, örökre fekve maradt.
A székely bakák az ellenség számát és erejét rendszerint felbecsülték.
Ezúttal ezt elmulasztották …
Ha megteszik, ettől az ellentámadástól, mint észszerűtlen vállalkozástól, valószínűleg elállanak. Fogalmuk se volt, hogy milyen nagy erejű ellenségre rohannak rá. A két járőr s a 20 to. kb. összesen 40 ember, talán 200 főnyi ellenséggel állt szemben!…
És győzött. A két járőr az ellenségtől az egész árkot megtisztította. Tóth Kálmán alezds. Gábosról szerkesztett, kitüntetési beadványában ezt írta: »ezzel a hőstettével a legénység körében legendás hírre tett szert.« …
Ilyen kijelentés még a 82-esek tetteit is ritkán dicsérte!…

Gábos és emberei, miután a 124. e. egész árkát visszafoglalták, jobb felé szomszédos csapatainkkal és a III. zlj.-jal összeköttetést teremtettek és a 124. e. fedezékét megszállták.