Lovász Irén: Az ember mérhetetlen önpusztítást végez maga körül

1809
Fotó: Jung Zseni

Február 10-én, pénteken este 6 órától Lovász Irén népdalénekes lesz Kondor Katalin vendége, az „Arcok és harcok” sorozatban.

Lovász Irén az egyik legelismertebb magyar népdalénekes, tudományos kutató, a néprajztudomány kandidátusa, és ő solymáron él. Műsoraiban, előadásain összekapcsolódik tudományos felkészültsége és előadói tehetsége. Karcagon született, egy alföldi magyar családban nőtt fel, ahol az éneklés a mindennapok természetes része volt. Szegedi bölcsészhallgatóként indult el első népdalgyűjtő útjára a Kárpát-medence különböző magyar lakta vidékeire. A népdaléneklésről a legtöbbet családjától és a falusi parasztasszonyoktól tanulta.

S, hogy mit szeretne zenéjén keresztül leginkább átadni az embereknek? Elsőként a hagyomány tiszteletét említi. „Ez rettenetesen fontos a saját életünk fönntartása szempontjából. Az életünk értékesebb és erősebb lesz, ha az ősök által megismert tudást a természetesség erejével beépítjük az életünkbe. E nélkül a létünk bizonytalan, sérülékeny, mert ki van téve mindenféle szélnek” – osztja meg gondolatait Lovász Irén.

A kérdésre, hogy melyik az a jellemvonás, amitől élhetőbb lenne a világ, a szeretet és a felelősségvállalás a válasz. „Azért gondolom így, mert szerintem a szeretetben benne kell hogy legyen a másik emberért és a környezetért való felelősség is. Az ember mérhetetlen önpusztítást végez maga körül, amivel nemcsak a maga egészségét vagy például idegrendszerét veszélyezteti, hanem a környezetének is szenvednie kell miatta” – mondja az énekesnő.

Hogy miért Solymárra esett a választás, amikor lakóhelyet keresett? Hogyan érzi itt magát és vannak-e itteni barátai? Mennyire kíséri figyelemmel a solymári kulturális életet? Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ, aki ellátogat pénteken a Bauernhaus–Svábházba. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött (bauernhaus@solymar.hu, telefon: +30 197 4963).

(Forrás: Interjú Lovász Irén népdalénekessel – Soós Attila beszélgetése megjelent a nyitottszemmel.hu oldalon)