Nyállal terjed a csókbetegség

1140

Az interneten terjed a hír egy rejtélyes betegségről, amelyre nincs gyógyszer. A vírus okozta betegséget úgy hívják, hogy mononukleózis. Megkérdeztük a solymári családorvost, dr. Taller Gabriellát, hogy mit kell tudni a félelmetesnek tűnő betegségről.

A doktornő elmondta, hogy a csókbetegségnek is nevezett mononukleózis egyáltalán nem rejtélyes, és leggyakrabban enyhe tünetekkel járó betegség, tehát nem félelmetes.

A csókbetegség jellemzője, hogy fiatal felnőtt korig gyakorlatilag mindenki átesik rajta, és életre szóló védettséget szerez.  A nagy különbség abban van, hogy milyen módon zajlik le a betegség. Sokan nem is tudják, hogy megkapták, olyan enyhe tüneteik vannak, maximum enyhe meghűléshez hasonló panaszokat észlelnek és semmi egyebet.

A másik véglet az, amikor a betegség nagyon súlyos és elhúzódó tünetekkel jár, májgyulladással, egyebekkel, és tényleg hónapok alatt gyógyul. A két véglet között minden előfordulhat, de az esetek többségében enyhe lefolyású, vagy sima tüszős mandulagyulladásra hasonlít a csókbetegség.

A doktornő elmondta, hogy a tüneteket kell kezelni, lázat csillapítani és pihenni. A betegek nagyobb része spontán meggyógyul.