Mától sms-ben is kérhető az adóbevallás tervezete

1560
(Fotó: kormany.hu)

Az adóhivatal ebben az évben mindenkinek – vagyis mintegy 3,8 millió magánszemélynek – elkészíti az adóbevallási tervezetét a kifizetőtől, munkáltatótól érkezett adatszolgáltatás alapján. Ha a magánszemély a NAV által készített adóbevallási tervezetet szeretné megismerni, választhat: vagy személyesen nyit ügyfélkaput, vagy sms-ben kéri az adóhivataltól a postázást.

A legegyszerűbb dolga természetesen azoknak van, akik rendelkeznek ügyfélkapuval, ők ugyanis egyetlen kattintással érik el adóbevallási tervezetüket, amelyet – ha szükséges – kiegészíthetnek vagy módosíthatnak is ugyanazon a felületen.

Persze sokan nem rendelkeznek ügyfélkapuval, ők sms-ben, írásban, személyesen, a NAV honlapján és a telefonos tájékoztató rendszeren keresztül is kérhetik az adóbevallási tervezetük postai kiküldését.

Ügyfélkapu regisztráció hiányában, amennyiben 2017. március 15-ig kéri, a NAV megküldi Önnek adóbevallási tervezetét. Igénylését az alábbi módokon adhatja be:

  • a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon, levélben kötetlen formában  (megadva adóazonosító jelét és születési dátumát);
  • a NAV ügyfélszolgálatán személyesen;
  • a NAV telefonos tájékoztató rendszerén keresztül;
  • a NAV honlapjáról elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja)
  • vagy a legegyszerűbben, mától már SMS-ben is, a 06-70/717-7878 telefonszámon (meg kell adnia adóazonosító jelét és születési dátumát a következők szerint: SZJA szóköz adóazonosítójel szóköz ééééhhnn)

2017. március 15. után az igénylés már csak a NAV ügyfélszolgálatain nyújtható be. Az igénylés alapján az adóbevallási tervezetet május 2-ig postázza az adóhivatal.