Anyatárs: Mennyi az annyi?

2481

Kedves Anyatársak! Mennyi az annyi 2017-ben? A nagyját összeszedtem. Jó böngészést kívánok mindenkinek!

Változott a családi kedvezmény a kétgyermekes családokra nézve! Mit is jelent a családi kedvezmény? Egy olyan összevont adóalapot csökkentő kedvezmény, amelyet jogosultként – jogosultsági hónaponként – az eltartottak számától függően a kedvezményezett eltartottak után érvényesíthetünk. 2017-ben két eltartott után 100.000 Ft/hó/eltartott kedvezményt határoztak meg, ez adóba átszámítva havi 15.000 forintot jelent eltartottanként. Bővebben itt olvashattok róla.

Tipp:
Ha nem tudjátok egy keresetből teljes mértékben érvényesíteni a családi kedvezményt és elfelejtettétek megosztani egymás között, akkor házastársatok, élettársatok az év végi adóbevallásakor kérheti a fennmaradó kedvezmény érvényesítését saját adóalapjából.

A szülés után közvetlenül igényelhető anyasági támogatás sem módosult, egy gyermek érkezésekor idén is 64.125 forint, iker babáknál pedig 85.550 forint kelengyepénzből gazdálkodhatunk. A kitöltött űrlap leadható a járási hivatalnál, vagy ügyfélkapus hozzáféréssel, elektronikusan beküldhető a Magyar Államkincstár eÜgyfél portálján keresztül. Bővebb tudnivalókért ide kattintsatok!

Figyelem!
Ezt az egyszeri támogatást a szülést követő 6 hónapon belül lehet csak igényelni.

A nevelési ellátás/iskoláztatási támogatás (leány nevén: családi pótlék) összege ugyancsak változatlan maradt. Jó hír, hogy már ezt a támogatást is intézhetjük online, ugyancsak a Magyar Államkincstár eÜgyfél portálján keresztül, sőt január 1-jétől a felváltva nevelt gyermekeknél a szülők – bírói döntés helyett – közös nyilatkozat fejében kérhetik az összeg 50-50 százalékos megosztását egymás között, mely
a) egygyermekes család esetén 12 200 forint,
b) egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 13 700 forint,
c) kétgyermekes család esetén gyermekenként 13 300 forint,
d) két gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 14 800 forint,
e) három- vagy többgyermekes család esetén gyermekenként 16 000 forint,
f) három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 17 000 forint (…).
Részletek itt és itt olvashatók.

FONTOS:
Történt azonban szigorítás is! Január 1-től a támogatás kifizetését az igazolatlan órák számához kötik. A folyósítás szüneteltetése óvodások esetében húsz igazolatlanul mulasztott napnál kezdődik, míg az iskolásoknál ötven igazolatlanul mulasztott tanóra után indul.

A nagycsaládosoknak sem tudok új hírekkel szolgálni, a gyermeknevelési támogatás (GYET) összege továbbra is nettó 25.650 forint, mely a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig kérhető. Munkát a támogatás mellett heti harminc órában lehet végezni, kivéve, ha otthonról tesszük, mert akkor az időkorlátozás nem lép életbe.

A nagycsaládos földgáztámogatás ugyancsak maradt a régiben, (pontos részleteket ide kattintva:  a nagycsaládos földgáz menüpont alatt olvashattok), ahogy a tankönyv és étkezési támogatásról is.

Az életkezdési támogatás (babakötvény) szintén a megszokott mederben folyik, a Magyar Állam 42.500 forintot helyez el újszülöttjeink letéti számlájára. Mivel erre a számlára befizetéseket nem végezhetünk, érdemes Kincstári Start-értékpapírszámlára váltanunk. Kényelmi funkció, hogy Webkincstár és MobilKincstár szolgáltatásokkal otthonról is elérjük a gyermek/gyermekek számláját. Az állami támogatás mértéke sem változott, évente a befizetések 10 százalékának megfelelő, de legfeljebb évi 6.000 forint íródik jóvá. Számlavezetésért nem számolnak fel díjat, sőt a számlán lévő megtakarítás kifizetéskor adó-, illeték- és járulékmentes lesz, azaz annyi, amennyi.
Bővebb leírás itt olvasható.

A csecsemőgondozási díj (CSED), a gyermekgondozási díj (GYED) és a gyermekgondozási segély (GYES) mértékében sem következett be változás, azonban kiemelném, hogy mindhármat igényelni szükséges, nem automatikus az egyik juttatás lejárta után a következő indulása!

Diákhitellel rendelkező, első babát szülő Anyatársaknak üzenem, hogy 2017-ben is kérhető a célzott kamattámogatás és a törlesztési kötelezettség-szüneteltetése a Diákhitel Központtól a CSED, a GYED és a GYES ideje alatt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem kell havonta törlesztő részletet fizetni, a felszámított ügyleti kamatokat pedig az Állam állja.
Bővebben információk itt.

Végére hagytam az utazási kedvezményeket. A hat éven aluli gyermekek változatlanul ingyen utazhatnak, míg a nagycsaládosok 90 százalék kedvezménnyel a BKK, a Volán és a MÁV járművein. A MÁV-Csoport – visszavonásig érvényes – családi kedvezménye, hogy már egy vagy két gyermek kísérőjeként magunk is kapunk 33 százalék kedvezményt vonatjegyünk árából.

A részletes tájékoztatókat itt olvashatjátok: BKKVOLÁNMÁV.