Fulladás ellen száraz fa

1057

Solymáron és a környező településeken is egyre rosszabb a levegő, amiről nem csak a megnövekedett járműforgalom tehet. A szokatlanul hideg időjárás miatt egyre többen „segítenek rá” a fűtésre hagyományos kályhákkal, vegyes tüzelésű kazánokkal. A levegő minősége szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen füst jön ki a kéményekből. A legkevésbé környezetszennyező természetesen a gáz égésterméke, a leginkább káros a szén füstje. A fatüzelés okozta szennyezettség valahol a kettő között lehet, de nem mindegy, hogy mekkora a fa nedvességtartalma. A legideálisabb, ha nyár óta száraz, szellős helyen tároljuk a tűzifát. Ha ez valami miatt nem volt lehetséges, akkor érdemes oly módon szárítani a fát, hogy néhány hasábot a kályha közelébe helyezünk – persze állandó felügyelet mellett -, hogy kiszáradjanak, mire rájuk kerül a sor.

A szárazon elégetett fa füstjében kevesebb a káros anyag, csekélyebb mértékű lesz a kéményben a koromlerakodás, jobb lesz a fűtés hatásfoka.

Ne felejtsük el évente tisztítatni a kéményt, hogy jó legyen a huzat és ne keletkezhessen kéménytűz a felgyülemlett korom miatt.