Az öntudatát vesztő ember néhány óra alatt végzetesen kihűlhet!

1128
Kárpáti Zsuzsanna képriportja

Régóta makacsul tartja magát az a tévhit, hogy hidegben alkoholt kell inni, mert az felmelegíti az embert. Vélhetően így gondolta ezt ma délben, a Váci Mihály utcában földön talált férfi is, akit szerencsére sikerült megmenteni a kihűléstől, azonban fejsérülése miatt a mentők kórházba szállították.

A téli ünnepeken mindenütt kínálnak forralt bort, amelynek elfogyasztása után valóban úgy érezzük, mintha kevésbé fáznánk. Ez azonban csalóka érzés. Az alkohol ugyanis kitágítja a perifériás (bőrben futó) ereket, így a bőrünkbe valóban több meleg vér jut, ami átmenetileg valóban azt az érzést kelti, mintha az alkohol átmelegített volna. Ennek azonban nagy ára van.

A bőrerek vérbősége a belső szervek vérellátásának kárára történik, így azok lehűlnek. Ráadásul a bőrben hamarabb lehűl a vér, mint a test belsejében (normális esetben ezért hidegben nem kitágulnak, hanem összehúzódnak a perifériás erek, hogy megőrizzék a test belső melegét). Ennek következtében az átmeneti melegségérzetet hamar felváltja a kihűlés. Ittas embereknél, ez halálos lehet. Az alkohol elbódítja, elálmosítja az embereket, és kikapcsolja a szervezet hideg elleni védekező mechanizmusait így a „lélekmelegítő” pont ellenkező eredményre  vezet, és az öntudatát vesztő ember néhány óra alatt végzetesen kihűlhet.