Rockosított Bartók koncert a művelődési házban

2187
Fotó: Mönich László

Rockos Bartók-feldolgozásokat ad elő négy hegedűművész hölggyel a Mini együttesből ismert Török Ádám fuvolás-énekes és Papp Gyula billentyűs, január 21-én este a művelődési házban. Az egyedülálló előadást a Magyar Kultúra Napja alkalmából láthatja a solymári közönség.

A világon egyedülálló zenei utazásra hív Papp Gyula és Török Ádám (a Mini 1971-es legendás felállásából), akik a tavalyi Bartók-év kapcsán, négy hegedűművész hölgy társaságában saját Bartók-feldolgozásaikat mutatták be – ‘rockosított’ formában.

„Gyulával 45 évvel ezelőtt figyeltünk fel Bartók bámulatos világára, a Kárpát-medence és a magyarság gyönyörű népzenéjére. Azóta missziónak tartjuk, hogy Bartók zenéjét olyan néprétegekhez hozzuk közel, akik egyébként nem hallgatnák. Bartók szemüvegén keresztül közelítünk a magyar népzenéhez, átvesszük a csodálatos dalokat és rockot teszünk hozzá, ami világpremier, mi találtuk ki, senki más nem csinált még ilyet” – mondta az estről Török Ádám.

„A komolyzene, a rock és a jazz ötvözése nagyon veszélyes dolog. Van néhány olyan feladat, amit ahhoz tudnék hasonlítani, amikor az artisták biztosítóháló nélkül lógnak a trapézon. Senkinek sincs egyszerű feladata: a vonósnégyesnek és nekünk is komoly megmérettetés ez a tempó, a hangszerelés és ritmusvilág miatt egyaránt. A végeredmény viszont valami egészen fantasztikus, mindenkinek hallania kell” – tette hozzá Papp Gyula.

Fotó: Mönich László

A koncert tavaly szeptemberi főpróbájáról így számolt be a Zenész Magazin munkatársa: „Érzem, hogy valami különlegeset hallottam, és láthatóan érzik azok az emberek is, akik részesei lehettek ennek a koncertnek. Azt, hogy Papp Gyula virtuóz zongorista, és nagyszerű muzsikus, Nagy István pontos, korrekt basszusgitáros, eddig is tudtam. Hogy Török Ádám – aki ezen az estén szerintem 120 százalékon teljesített – különleges kvalitású énekes és előadó, remek fuvolista, az sem volt kétséges. Azt azonban, hogy a mai X-Faktor féle rettenetek korában, három harcedzett muzsikus négy vonós lánnyal és egy fiatal dobossal kiegészülve ilyen színvonalú produkciót hoz létre, a közönség pedig erre maximálisan rezonál, öröm volt látni-hallani.”

A Mini Acoustic World formáció tagjai
TÖRÖK ÁDÁM (fuvola, ének, percussions) PAPP GYULA (zongora), NAGY ISTVÁN (basszusgitár), TÓTH DÉNES (akusztikus dobok, ütőhangszerek), HEROINES VONOSNÉGYES: Kézdy Luca (hegedű), Kalmus Boglárka (hegedű), Kakuszi Panna (brácsa), Pribay Valéria (cselló)

Az elhangzó művek
Bartók: Egy  este a székelyeknél/Román táncok
Bartók: Rondók
Sirályok az éjféli napon
Kereszteslovag  visszatér  a városba
Emlékút a balladafolyón
Egy halványkék gondolattól ne félj!