Mit vegyek karácsonyra? Könyvet!

2042

A karácsonyt megelőző időszakban rengeteg könyv jelenik meg a boltokban. Sokszor nehéz feladat a választás. Most segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik a „túl sok a könyv és túl kevés az idő” gondjával küzdenek. Balogh Istvánnét, a solymári könyvtár vezetőjét kértük, ajánljon néhány olyan művet, amit örömmel látna ő is a karácsonyfa alatt.

Szabó Dezső: Karácsony Kolozsvárt

Az 1932-ben keletkezett regény egy sikeres író hányattatásainak krónikája, mely mögött nem lehet nem észrevenni az önéletrajzi szálat. A koldustörténet persze írói fikció, Szűcs Barnabás író Canossája metaforikus olvasata a 30-as évek társadalmi viszonyainak, ahol megmutatkozik a társadalmi ranglétra belső konfliktusrendszere. S miközben az alaptörténet egy árva kislány megmentéséről szól, mindvégig érezzük: a főhős próbálkozásai eleve kudarcra vannak ítélve. Szabó Dezső ironikus, pamfletbe hajló írás- és szemléletmódja hajdanán valósággal meglepte a kánonban lévőket, Török Sophie magyar bűnhödés-regénynek titulálta a regényt a Nyugat hasábjain.

Hermann Hesse: Karácsony. Elmélkedések, költemények

„A Karácsony nem csak csodálatos gyermekmeséket, karácsonyfa-ragyogást és gyermekénekeket jelent. A keresztényi gondolat, amelyet oly sokféle vallomásban oly sokféleképpen fogalmaztak meg, mindnyájunk számára mindig egy új és magasztos ösztönzés, lényeges intés értékét közvetíti. Bárhogyan képzelje is bárki a világ megváltását, mindenki számára mindenekelőtt a szeretet révén való megváltás fontos és jelentős. Erre a megváltásra nem csak a karácsonyi angyalok kórusa figyelmeztet. Erre szólítanak fel és intenek a nagy gondolkodók, költők és művészek hangjai, és mindezen hangok mélységes értéke kizárólag abban rejlik, hogy olyan valóságot, olyan utat, olyan lehetőséget hirdetnek, mely elevenen él minden ember keblében.”
Hermann Hesse (1877–1962) Nobel-díjas német költő és prózaíró, a XX. század világirodalmának egyik legismertebb alakja, a Grimm-testvérek után világszerte a legolvasottabb német szerző. Műveit több mint ötven nyelvre lefordították, és mintegy százötven millió példányban adták ki. Több írását megfilmesítették, színpadi adaptációt készítettek belőlük, és halála óta a német nyelvterületen kívül, ahol már életében is híresnek számított, a világ különböző tájain és országaiban újra és újra felfedezik, és szinte kultikus tisztelet övezi.

Telegdi Ágnes: Téli ünnepkör

Nem ​​hétköznapi dekorációs könyvet tart a kezében az Olvasó.
Ünnepi finomságok, varázslatos dekorációk, csillogó ajándékötletek – Márton-naptól farsangig – és mindezek története, hagyományaik, kialakulásuk eredete. Miközben saját magunk készítünk egyedi csokoládét, megismerhetjük a szaloncukor történetét. Saját képeslapokat fabrikálunk, és megtudhatjuk, ki nyomtattatott először képeslapot a világon.
Gesztenyét sütünk, és kiderül, milyen egy gesztenyefesztivál az Őrségben. Keresztszemes díszeket hímzünk, és eközben megismerjük Magyarország egyes tájegységeinek hímzésmotívumait.
Régi szilveszteri és újévi hagyományok elevenednek meg, megtudjuk a Vízkereszt ünnepének eredetét, majd beköszönt a farsang, és fény derül a télűző szokások sokszínűségére.
Emellett kitekintünk a nagyvilágba is. Európai nagyvárosok adventi fényeit, ünnepi vásárait csodálhatjuk meg. Megismerjük, hogyan ünneplik a karácsonyt Mexikóban, Ausztráliában, Angliában, Németországban és a világ más, ismert és ismeretlenebb tájain.

Sabrina Jeffries: Karácsonyi csoda

A Halstead Hall bajkeverői című sorozatból megismert Lord Devonmont sorsát követhetjük nyomon.
Pierce Waverlyt, Devonmont grófját gyermekkorában a szülei rokonok gondjaira bízták, és a férfi sosem bocsátotta meg nekik, hogy magára hagyták. Egy nap azonban levelet kap anyja társalkodónőjétől, Mrs. Camilla Stuarttól, amelyből arról értesül, hogy az édesanyja súlyos beteg. Azonnal hazatér vidéki birtokukra, hogy elbúcsúzhasson az asszonytól. Ám amikor megérkezik, meglepődöttségében a szája is tátva marad. Kiderül ugyanis, hogy az anyjának semmi baja, ő pedig beleesett Camilla körmönfont csapdájába. Az életvidám, vonzó özvegyasszony ugyanis eltökélte, hogy mindent megtesz azért, hogy kibékítse őlordságát az anyjával. A célja elérése érdekében pedig még arra is hajlandó, hogy elfogadja a férfi által felajánlott alkut, amely tisztességesnek egyáltalán nem nevezhető…

Sarah Morgan: Talán majd karácsonykor

Tyler O’Neil sílesiklásban verhetetlen, de apaként elég messze van még az aranyéremtől. Hogy bebizonyítsa kamasz lányának, Jessnek, mennyire szereti, a világ legszebb karácsonyát szeretné megrendezni neki. A Snow Crystal Sí- és Üdülőközpont, az O’Neilek családi vállalkozása pompás keretet biztosít az ünnepnek, de a részletek kidolgozásában Tyler segítségre szorul. És ki más segíthetne neki, mint Brenna, a gyerekkori jó barát, aki a síterepek mellett az ünnepi dekorációk útvesztőjében is remekül eligazodik. Mindhárman – Tyler, Brenna és Jess – titkon szívből vágynak szeretetre, szerelemre, igazi családra, s talán karácsonykor valóra válnak az álmok…