Mától pályázhatnak működési támogatásra a civil szervezetek

949
Csizmadia László, a Nemzeti Együttműködési Alap Tanácsának elnöke, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára és Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár (b-j) – MTI Fotó: Máthé Zoltán

Csütörtöktől pályázhatnak működési támogatásra a civil szervezetek a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2,6 milliárd forint keretösszegű kiírása alapján – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Soltész Miklós elmondta, jövőre összesen több mint ötmilliárd forintot fordít a kormány a civil szervezetekre, ennek egy részét képezi a most kiírt működési támogatás. Soltész Miklós kitért az Országgyűlés által kedden elfogadott törvénymódosításra is, amely jelentősen könnyíti a civil szerveztek működését. A változtatás alapján egyszerűsödik a nyilvántartásba vétel és a változásbejegyzés, a bíróság ezentúl csak egyszer kérhet hiánypótlást a szervezetektől, valamint az államtitkárság elkészít egy mintaokiratot a bejegyzési kérelemhez, így egységesítve a joggyakorlatot.

Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a működési támogatásról szóló pályázat részletei már megtalálhatók a www.emet.gov.hu oldalon. A szervezetek öt területen – közösségi környezet, mobilitás-alkalmazkodás, nemzeti összetartozás, társadalmi felelősségvállalás, az új nemzedékek jövőjéért – pályázhatnak, a kollégiumok között pedig egyenlően osztják el a forrásokat. A pályázatok beadási határideje területenként változik, de általában január közepe a határidő. Fontos változásként kiemelte, hogy százezer forintra csökkentették a minimálisan pályázható összeg határát, a felső határ hárommillió forint maradt.

Forrás: MTI