Fekete György: „Tévhit az, hogy a kultúra örökölhető”

1796

Kedden, első ízben adták át Magyar Művészeti Akadémia idén alapított oktatási díját. A fiatal generációk „szellemi” útbaigazításának elismeréseként oktatási díját kapott Közösségi kategóriában – testvértelepülésünkön működő – Varga Sándor Székelyföldi Verstábor, melynek munkáját Lőrincz Beáta és Varga Zoltán a solymári Cédrus Táncegyüttes művészeti vezetői is segítik.

Az akadémia rangos elismerését olyan kulturális és oktatási intézmények, művészeti iskolák, valamint pedagógusok és közösségek kaphatják, akik tevékenységükkel öregbítették a magyar kultúra megítélését itthon és külföldön. A díjátadót kedden tartották a Pesti Vigadóban, ahol az okleveleket Fekete György, az MMA elnöke adta át, aki beszédében azt hangsúlyozta, hogy tévhit az, hogy a kultúra örökölhető. Mint elmondta, az intelligencia örökölhető, a kultúra alapképességei örökölhetőek, és a kulturáltság tanulását lehet továbbadni, az egész történelem ezt bizonyítja.

A Varga Sándor Székelyföldi Verstábor részére – a Csíki Versünnep és Székelyföldi Verstábor hagyományteremtő létrehozása, és a fiatal generációk „szellemi útbaigazításának” elismeréseként – odaítélt díjat Varga Sándor lánya, Varga Anna vette át. A méltatás során elhangzott, hogy Varga Sándor, a Csíki Versünnep és Székelyföldi Verstábor megálmodója az idei esztendőtől immár névadóként szerepel az örökül hagyott; nagyszerű szellemi „vállalkozás” élén. Lánya – örököshöz méltóan – folytatja édesapja elgondolását. Meglátása szerint a tábor nemcsak verstábor, hanem útbaigazító esemény, amely irányt mutat a mai fiataloknak a hazaszeretet, a Kárpát-medencei egységes magyarság, az azonosságtudat, a hit és a becsület felé.

A díjátadót követően Varga Anna úgy nyilatkozott, hogy hatalmas megtiszteltetés számára, hogy a Magyar Művészeti Akadémia erre az elismerésre érdemesnek tartotta a Varga Sándor Székelyföld Verstábor és a Csiki Versünnep hagyományteremtő és közösségépítő tevékenységét. Az elismerés – mint mondta – elsősorban édesapját, Varga Sándort, illeti, aki megálmodta, és életre hívta mind a Csíki Versünnepet, mind a Székelyföldi Verstábort. Hozzátette, idén először nélküle, de az ő útmutatásával szervezték a tábort. „Annyira szerette ezt az eseményt, hogy a halála előtti utolsó napokban is még a tábor programját diktálta nekem, napokra lebontva.”– mondta Anna. „Nagyon remélem, hogy fentről – talán egy égi Verstáborból – most látja ezt az elismerést, és örül neki.”

Majd elmondta, hogy rajta kívül ez az elismerés annak a lelkes kis csapatnak is szól, akik a kezdetek óta velük vannak, és biztosítják, hogy a tábor ezzel az elképesztő, és minden résztvevőben maradandó nyomokat hagyó szakmai és lelki töltettel működhessen. Ez a lelkes és gondoskodó csapat olyan remek emberekből áll, mint Kubik Anna, Rubold Ödön és Fülöp Zoltán (színészek), Milus Mariann (beszédtanár), Török Máté, Heinczinger Mika és Tóbisz Tinelli Tamás (a Misztrál Együttes tagjai), Lőrincz Bea és Varga Zoltán (a Cédrus Táncegyüttes koreográfusai), valamint dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester – Székesfehérvár városvezetése részéről; Nagy Zoltán Péter, Vakler Lajos és Megyeri Zoltán – a Fehérvár Médiacentrum munkatársai  és nem utolsó sorban – a tábornak otthont adó település – Csíkcsomortán apraja és nagyja.

Forrás: szekesfehervar.hu