Solymáron járt a Chili-Mikulás, a Télapó legjobb barátja!

1985

Helyszín: Costa Rica 40 hektáros esőerdeje. A páratartalom tűrőképességünk határait feszegeti. Az Indiana Jones egyik idevágó jelenete elevenedik meg előttünk. A csapat utat tör magának a burjánzó aljnövényzetben, amikor egy embermagasságú cserje csodálatos színű termésén akad meg hőseink szeme. A helyi túravezető mosolyogva vág le egyet a kívánatos paprikákból, és kóstolásra nyújtja. Az égető érzés lassan terjed szét a szájban, nem lehet szabadulni tőle…

A Chili FueGo – fesztiváljaink egyik állandó résztvevője – alapítóinak ez volt az első találkozása a habaneroval, 2010-ben. A zsebükben hazahozott paprika magjait elültették, és azóta fóliasátrakban nevelik évről évre az utódokat. Az egyre nagyobb chili-kínálatban fontos a design, a megjelenés, a jól csengő név – valami, ami megállítja a nézelődőt, az amúgy is feltűnő színű üvegcsék egymásutánjában. Maczák Emeséék a fiatalos, lendületes „on the road” imidzzsel nyújtanak valami mást, amit a háttérben letámasztott kerékpárral is hangsúlyoznak. A hosszú kísérletezéssel kifejlesztett, nyakba akasztható tetszetős fiola, amiben biztonságosan szállítható a chili-por, lehetővé teszi, hogy sehol se kelljen nélkülöznünk kedvencünket. A minőség mellett az adalékanyag-mentességre fektetnek nagy hangsúlyt.

chili1

De mindenkinek megvan a maga története. A ChiliChill Manufaktúra tulajdonosa, Leányfalvi Attila indiai harcművészetet oktat, és jártas az indiai konyhaművészetben. Szívesen kísérletezik az ízekkel, és a chilit különleges fűszerekkel párosítja. A vásáron nagy sikert aratott az Orangella vagy a Fekete mamba fantázianevű, zöld-diós chatney-ja.
A megszokott minőséggel és nagy választékkal indult solymári színekben Sir Morlock , az első chili-lovag. Standjuknál sokféle, színpompás chili-pestót kóstolhattunk. És csak helyszűke miatt nem folytatjuk a sort…
Remélhetőleg az árusítók várakozása szerint alakult a forgalom!

Az idei év sem múlt el sütiverseny nélkül!

A megmérettetésre 11 édes és 6 sós pályamű érkezett be. A zsűri –  Mentesi Klára, a Jó kenyér pékség, és Jordán Tamás, a Smoke Ring tulajdonosa – értékelése szerint az idei év nyertesei:
Édes kategóriában:
1. helyezett: Szatmári Gergely és a Fenevad-Chili füstös-chilis-málnás sajttortája
2. helyezett: Bánki Levente (11 éves) chilis vaníliakrémmel töltött profiterolja, csokiszósszal
3.helyezett: Bogdán Róbert fehér morugás csókja
Sós kategóriában:
1. helyezett: A Chilifutár Juditjának sörkiflije, saját fűszerekkel ízesítve
2. helyezett: Bölcskei Julianna chilis-túrós-füstöltsajtos rudacskái
3. helyezett: Bányai Csilla mini baconos-hagymás pitéje
A sütemény-receptek hamarosan olvashatók a facebookon!

chili3

Bánki Levente, a Hunyadi Mátyás Általános Iskola ötödikes tanulója, nagy lelkesedéssel készült az alkalomra. A profiterol mellett még egy sajtos-leveles aprósüteménnyel is indult, amit előző nap éjszakába nyúlóan készített édesanyja segítségével. Talán nem baj, ha eláruljuk, Levi egy születésnapi meghívást hagyott ki a verseny kedvéért, de amint látható, megérte!

A szervezők elégedetten nyugtázhatják, hogy a gyerekprogramokon is sok volt a résztvevő, a 120 mikuláscsomag mind elfogyott. A Chili-Mikulás meghallgatta a különféle kívánságokat.
Rengeteg chilis tombolatárgyat sorsoltak ki, így a Hestia tűzzsonglőr – páros látványos mutatványa kicsit későn kezdődött. A hideget jól ellensúlyozta a tűz látványa, méltó befejezéseként az eseménynek.

15322368_1206935666061214_1465751138_o-1

A program minden résztvevőjének, előadójának és önkéntes segítőjének köszönet az ötletekért és a  lelkes munkáért! Szeptember első szombatján veletek, újra, ugyanitt!

Jármy Éva