Advent a solymári népszokásokban

1435

Az advent a várakozást jelenti az Úr eljövetelére. Az adventi időszak karácsony ünnepét megelőző 4. vasárnappal kezdődik. Advent első vasárnapja az új egyházi év kezdete is egyben.

Adventkor reggelente még sötét van amikor már sietős léptekkel egyre többen igyekeznek a templomba a Rorátéra, a hajnali misére. Ennek a hangulata egyedülálló. Segít abban, hogy a rohanó világot kívül hagyva felkészülhessünk a karácsonyra, amikor a kis Jézus eljön közénk.

Adventi koszorút a 19. század óta szokás készíteni. Először 23 gyertyával díszítették, és minden nap eggyel több gyertyát gyújtottak meg karácsonyig. Később egyszerűsítették, és csak négy gyertyát tettek a fenyőággal díszített koszorúra a négy vasárnapra utalva. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat – – hit, remény, öröm, és szeretet – a színük pedig hagyományosan lila, csak a harmadik, az öröm rózsaszínű. Minden vasárnap eggyel több gyertyát gyújtanak meg a családi koszorúkon, melyeknek központi helye van a lakásban.

15133917_1127247717325169_2020958808_o

Solymáron az ünnepélyes adventi gyertyagyújtás a templomban mindig szombaton este van, amikor a négy solymári kórus közül az egyik énekével szolgálja a liturgiát. Az első szombaton a Corvinus Vegyeskar, a másodikon a Szokolay Bálint Nőikar, a harmadikon a Hagyományőrző Asszonykórus, és a negyediken pedig a férfikórus fog énekelni.