A Mars titkai – ingyenes fotó- és makettkiállítás

1142

Milyen lenne egy másik bolygón élni, a megszokottól teljesen eltérő körülmények között? Mi hiányozna legjobban a Földről? Mit csinálnánk másképpen, ha újrakezdhetnénk? Egyáltalán képesek lennénk mindent elölről felépíteni több tízmillió kilométer távolságban? Többek között ezekre a kérdésekre keres választ a „Mars – Utunk a vörös bolygóra” című sorozat, amely 2033-ba repíti a nézőket, és egy elképzelt Mars-misszió történetét meséli el.

A műsorhoz kapcsolódóan a National Geographic csatorna fotó- és makettkiállítást nyitott Budapesten, amely egész novemberben ingyenesen megtekinthető a Csodák Palotája Playbárban. A kiállítás – akárcsak a film-, hidat képez a jelen és a jövő tudománya között: a NASA Mars-fotóit nézegetve érdekes információkat tudhatunk meg a vörös bolygóról, ugyanakkor láthatunk olyan jövőbeli megoldásokat is (a Marson felállítható napelemek, marsjárók stb.) amelyek 2033-ba kalauzolnak bennünket, akárcsak a műsor jelenetfotói. A látogatók mindemellett több olyan képet is megtekinthetnek, amelyek a budapesti forgatás kulisszái mögé engednek betekintést.

Fontos része a kiállításnak az a 15 makett, amelyek a NatGeo és a Csodák Palotája közös makettpályázatának legkiemelkedőbb alkotásai, és melyeket 5-8. osztályos gyerekek készítettek a csatorna felhívására. A pályázatra maximum 4 fős iskolás csoportok nevezhettek, akik egy felkészítő tanár segítségével készítették el kreatív alkotásaikat. A maketteken a fiataloknak azt kellett bemutatni, miként képzelik el a Marsra jutást és a marsi életet. A pályázatra több mint nyolcszáz diák jelentkezett az ország különböző iskoláiból.

marskiallitas3

A NatGeo MARS kiállítása novemberben ingyenesen megtekinthető a Csodák Palotája Playbárban (1036 Budapest, Bécsi út 38-44., Buda Entertainment & Gastro üzletház 3. emelet) majd decemberben átkerül a Csodák Palotája Camponába (1222 Budapest, Nagytétényi út 37-43.), ahol a teljes tárlat részeként, belépődíj ellenében lesz látogatható.