Szórvány területeken élők gyerekek támogatása

967

A magyar nemzet akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrész megmarad – mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért is felelős miniszterelnök-helyettes a magyar szórvány napja alkalmából adott interjújában.

A miniszterelnök-helyettes rámutatott: történelmi okok miatt háromból egy magyar nem él Magyarországon, „részint, mert a trianoni határok elszakítottak minket egymástól, részben a háborúk után, illetve a kommunista rendszer elől menekültek a nagyvilágba”.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: csak akkor van magyar megmaradás, ha minden egyes nemzetrész megmarad. A szórványban élők létszámának csökkentésével kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy „hídfőállásszerűen” mindenütt legyenek magyar iskolák, a nagyobb iskolaközpontok körül pedig kollégiumok, hogy így biztosítsák mindenkinek a magyar oktatáshoz való hozzáférési lehetősége. Kiemelte a vasárnapi iskolák jelentőségét, ahol a magyar nyelvet szórványkörnyezetben is tanítani lehet, és azt, hogy a magyar iskolák, kollégiumok legalább olyan szintűek legyenek, mint a többségi társadalomé, hogy intellektuális előny legyen oda járni – adta hírül az MTI.

Ugyanezek a gondolatok vezérelték októberi döntésének meghozatalában az önkormányzatunk képviselő-testületét, amikor a Rákóczi Szövetség „Beiratkozási Program”-jának támogatására biztosított 365 ezer forintot. A program keretében ösztöndíjjal segítik a határon túli magyar iskolás korú gyermekeket, a Felvidéken, a Partiumban, Kárpátalján, valamint dél-erdélyi szórvány területeken.