Solymáron három gép takarítja majd a havat

1128
Fotó: Klementina Press

Az országos közútkezelő mellett a településüzemeltetési kft. is felkészült a télre. Ahogy az a Solymári Hírmondó legfrissebb számában olvasható:

„Solymár a hasonló méretű településekhez képest kifejezetten jól áll a hóeltakarító gépek számát illetően, hiszen három hókotró járja télen a havas utakat. Azonban azt is tudni kell, hogy ezek a járművek húszévesnél is idősebbek, így a karbantartásuk, felkészítésük a télre nagy figyelmet igénylő feladat, és nem olcsó mulatság. A két Unimog bonyolult hidraulikákkal működik, gyakran szorulnak javításra, és minden évben műszaki vizsgára kell vinni őket. Egy új Unimog ára elérheti az ötvenmillió forintot is, és a község költségvetésében erre nincs forrás egyelőre. A hókotrólapáttal felszerelt traktor még csak néhány éves, és műszakilag a legkevésbé bonyolult, igaz, a felhasználási lehetőségei is korlátozottabbak, jóval kevesebb sót tud magával vinni. A gépek sószóróinak festése, karbantartása éppen a napokban készült el. Ezt szinte minden évben el kell végezni, mert a só megeszi a festéket és rozsdásodási folyamat indul el a szerkezetekben.

Eddig mintegy 160 tonna sót raktározott be a Solymári Településüzemeltetési Kft. Ez a mennyiség egy átlagos tél esetén bőven elegendő lesz, ha azonban az időjárás úgy kívánja, akkor újabb beszerzéssel gyarapítják majd a készletet.”

A színes magazin novemberi száma ide kattintva olvasható.