A Magyar Közút Nonprofit Zrt. felkészült a télre

1613
Modern géppark áll készenlétben

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának előírásai szerint a mai naptól téli üzemmódban működik. Az időjárási előrejelzések, valamint az útmeteorológia mérőállomások adatainak folyamatos figyelemmel kísérése mellett, az időjárás hirtelen változása esetén, a szükséges téli beavatkozások az érintett területeken bármikor megkezdhetőek.

A tegnap megtartott sajtótájékoztató szerint, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. országosan közel 32 ezer kilométernyi közúthálózat üzemeltetését látja el. Ez azt jelenti, hogy a gyorsforgalmi úthálózat – az M5-ös és M6-os koncesszió autópálya szakaszait
leszámítva –, a településeket összekötő fő-, mellék- és bekötőutak, valamint ezen utak településeken átvezető szakaszai tartoznak a cég hatáskörébe.

Az idei télre készülve a társaság kezelésében lévő úthálózatot a 93 mérnökségen több mint 100 útellenőr, továbbá 93 mérnökségi ügyeletes és 19 megyei irányító felügyeli.
A cég elsődleges feladata a téli időszakban a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés, valamint megfelelő időjárási körülmények között a téli kátyúzás elvégzése. Azért, hogy a társaság ezen feladatait hatékonyan el tudja látni, a következő hónapokra több mint 460 fővel növelte munkavállalóinak számát, így ezzel a létszámmal kiegészítve dolgozik váltott, 12 órás műszakokban a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján.

A védekezési munkákat idén is a törvényi előírásoknak megfelelően végzi el a társaság, az úthálózati szerepük alapján fontos szakaszokon preventív jellegű sózást végezve. A hóeltakarítást viszont csak akkor tudják megkezdeni, ha a lehullott hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert, az alatt csak sózásra van lehetőség, megelőzve a forgalom által letaposott hó burkolatra fagyását. Mivel közel 32 ezer kilométernyi útról van szó, a munkálatokat minden esetben előzetes ütemterveknek megfelelően végzik el, így először az országos közúthálózat ütőerének számító autópályákon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követi a mellékutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.

A téli időszakban a feladatok végrehajtását minden készenléti helyen 24 órás megerősített ügyeleti rendszer segíti, felügyeli. Az ügyelet irányítja a hóeltakarítást, a síkosság elleni védekezést és a hóakadályok megszüntetését, valamint gyűjti és továbbítja az útviszonyokkal kapcsolatos információkat a közlekedők, illetve a rendvédelmi és társadalmi szervek felé. Az adott időjárási helyzetben szükséges konkrét védekezési feladatokról a mérnökségek munkáját összefogó megyei igazgatóságok döntenek.

A közlekedők az útviszonyokról, az aktuális forgalmi helyzetekről, balesetek miatti korlátozásokról a cég diszpécserszolgálatai mellett a társaság Útinform szolgálatánál is érdeklődhetnek, minden elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu oldalon, ahol számos további hasznos közlekedési információhoz juthatnak az autósok.