Marczibányi István, az ismeretlen mecénás

1943

Helytörténeti Szabadegyetem november 14-én 18.30-kor kezdődő – Marczibányi Istvánról, az ismeretlen mecénásról szóló előadásán – Verrasztó Gábor újságíró izgalmas előadását hallgathatják meg az érdeklődők. A helyszín ezúttal – kivételesen – az Apáczai Csere János Művelődési Ház lesz.

Ki is volt Marczibányi István? Az az ember, aki ötvenezer forintot adott a Ludovika felállítására, és felépíttette Buda első kórházát, akit a magyarországi Irgalmas Rend egyik megalapítójaként tartanak számon. Ő, aki a magyar nyelv ápolására és kiművelésére alapítványt hozott létre, és a Nemzeti Múzeumra hagyta kincsestárának legszebb darabjait, aki elsőként adományozott ötvenezer ezüst forintot a majdani Akadémia felállítására, s kinek nevét gróf Széchényi Ferenc és a legnagyobb mecénások között kellene emlegetnünk, a XXI. század embere előtt ismeretlen.
Marczibányi István Trencséntől Csanád megyéig terjedő birtokainak köszönhette gazdagságát, hitveséül Majthényi Károly táblabíró leányát, Máriát választotta. Felesége elárvult unokahúgát, Majthényi Annát is örökbe fogadta, és még megérte a fiatalasszony eljegyzését is, idősebb Madách Imrével…

Verrasztó Gábor
Orosházán születtem 1964-ben. Húsz éve élek Budapest második kerületében, először Rézmálra, majd Pasarétre költöztem. 1993 óta hivatásos újságíróként dolgozom, az utóbbi években azonban (kíváncsi természetemnek köszönhetően) kizárólag helytörténettel foglalkozom. Emellett tizenkét könyvem is megjelent. 2008-ban lettem a Budai Polgár állandó külső munkatársa, de már korábban is jelentek meg cikkeim a lapban.