Ma őrtüzekkel világítják ki Székelyföldet

932

A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére ezentúl október utolsó vasárnapja Székelyföld autonómiájának napja lesz. Ennek jegyében felhívással fordulnak a világ keresztény magyar gyülekezeteihez, hogy idén október 30-án szentmiséken, istentiszteleteken imádkozzanak Székelyföld területi autonómiájáért.

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete felkérte helyi elnökeit és polgármestereit, hogy támogassák a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését, és gyújtsanak településeiken október 30-án 17.30 órától fáklyát, tüzet vagy gyertyákat annak jeléül, hogy a székely közösségek kiállnak az autonómia mellett.

A felhívásra sok visszajelzés érkezett Csík-térségéből, így többek közt testvértelepülésünkön, Csíkpálfalván is őrtüzet gyújtanak ma este. A csomortáni Kárpátok Őre szobornál fellobbanó lángok is hirdetik majd, hogy a székelység autonómiaigényét nem lehet betiltani. Ahogy Veress Dávid a Székely Nemzeti Tanács csíki elnöke fogalmazott:  „a zászlókat ugyan levehetik, de a lelkekben levő elgondolást nem tudják kiirtani”.

A felhíváshoz kapcsolódva Jablonkay Sándor egy kérést juttatott el szerkesztődésünkbe:
„Kérem, aki egyetért a felhívással, a jelzett időpontban gyújtson világot otthonában, és mondjunk közösen velük és értük egy imát. A Solymáron élőknek azt javaslom, tegyünk a Wass Albert szobor és a Hősök emlékmű udvarába olyan mécseseket, amiket az első szél nem olt el. Javaslom, hogy a jelzett időponttól, de legalább az esti szent mise után helyezzük el mécseseinket.”