Fogyókúra, amitől hízni fogsz?

1402

Hogyan lehetséges az, hogy egy egyszerű matekpélda – amit egy első osztályos gyermek is megért – a fejlett társadalom 40 százaléka számára megfejthetetlen rejtvény?

Hogyan lehetséges, hogy ezek az emberek dollármilliókat költenek évente arra, hogy valaki megmondja végre a megfejtést, de még akkor sem működik a képlet? A képlet, ami végtelenül egyszerű: bevitt kalória – elhasznált kalória= hízás/fogyás.

Miért nem működik a megoldó képlet?

A csodadiéták fél éven túli sikeressége 5 százalék alatt van! Azért vannak kudarcra ítélve, mert a tünetekre koncentrálnak az okok helyett. Természetesen fontos lehet a “mikor, a mennyit és mit” kérdése, ha az evésről van szó, de láthatóan nem ez a megoldás kulcsa. Tüdőgyulladást nem lehet lázcsillapító tablettával gyógyítani. Ideig-óráig elnyomja persze a tüneteket, de a fenntartó okot nem szünteti meg. Sőt, egyre rosszabb állapotba kerül az a beteg, aki gyógyultnak hiszi magát, pedig csak láztalan. Ennek ellenére újra és újra eladható minden csodát ígérő termék, tabletta, vagy módszer, ami könnyű és gyors fogyást ígér.

A fogyókúra biológiája, avagy a testünk nem olvassa a női magazinokat?

Alapvetően minden gyors, drasztikus és a kalóriák erős korlátozásán alapuló fogyókúra valójában hízókúra. Lehet “éhezni” pár napig, vagy káposztalevesen élni egy-két hétig, de ami utána következik az pontosan kiszámítható: enyhébb esetben csak a visszatérés a régi étkezési szokásokhoz, amelyek az súlyfelesleghez vezettek, rosszabb esetben önjutalmazásként a korábbinál is több, vagy kalóriadúsabb étel elfogyasztására kerül sor. Ha mindez nem lenne elég, még a testünk – egyébként nagyon is ésszerű – működése is elősegíti a leadott kilók gyors visszatérését (megfejelve néhány plusz kilóval). A fogyókúrát a testünk – aki nincs tisztában az aktuális szépségideálokkal – éhezésként kódolja és felkészül az újabb ínséges időre, ezért elkezd felhalmozó, raktározó üzemmódban működni, azaz növeli zsírtartalékokat!

Forintra váltott vágyak!

Természetesen a gyártók és forgalmazók is tisztában vannak a karcsúság iránti vágy nyújtotta üzleti lehetőséggel. Lépten-nyomon találkozunk a legújabb hihetetlen csodaszerekkel, amelyek minden erőfeszítés nélkül teszik modell alkatúvá a fogyasztót. Már olyan hirdetéssel is találkoztam, melyben “megfenyegetik” a vásárlót, hogy a szer használata akár anorexiához is vezethet, mely üzenet természetesen azt hivatott sugallni, hogy csontsoványra fogyhat, aki megvásárolja. Arról persze kevesebb szó esik, hogy az anorexia nervosa egy összetett hátterű és komoly pszichiátriai zavar, amit sem cseppfertőzéssel, sem tablettáktól nem lehet „elkapni”. Érdemes megfontoltan állni a fogyasztószerek és csodát kínáló termékek használatához, mert általában ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az többnyire nem is igaz!

A hirtelen felindulásból elkövetett fogyókúra veszélyei!

Leggyorsabban a január elsején és a kánikula idején kezdett fogyókúrák zárulnak – sikertelenül. A valódi és tartós változások alapja a motivációk tisztázása, elköteleződés, a felelősségvállalás és a reális célok kitűzése. Ráadásul, aki nem csupán elérni, hanem megtartani is szeretne egy adott súlyt, ami a számára optimális, az fogyókúra helyett étkezési- és életmódváltásban kell, hogy gondolkodjon. Tartósan fennálló étkezési és súlyproblémák esetén pszichológiai tanácsadás, pszichoterápia tud jelentős változást hozni! A rövid életű fogyókúrák hátránya – a már korábban említett testsúlynövekedés mellett – az, hogy rombolja az önértékelést. A több, sikertelen fogyókúrát végigszenvedett emberek gyenge akaratúnak és kevésbé értékesnek tartják magukat. Ráadásul minden feladott próbálkozás csökkenti a hitet önmagukban és gyengíti az elköteleződést. A probléma azonban nem a gyenge akarattal, hanem a módszerrel van!

Tények, vagy torzítások

Az emberek döntő része az első fogyókúrát megelőzően nem volt túlsúlyos! Hogy is van ez? A testképünk észlelése és megítélése torzulhat bizonyos esetekben. Ennek alapvetően lelki okai vannak, de külső hatások is befolyásolhatják. Kutatási eredmények alapján azok az emberek, akiknek modellek fotói mutatták meg egy vizsgálat során önmagukat csúnyábbnak és kövérebbnek ítélték meg, mint a fotók megtekintése előtt. Ahogy egy reális testkép megóvhat az elhízástól, egy reális önértékelés és önbecsülés pedig a csodaszerek és villámfogyókúrák okozta csalódástól.

Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus
lelkizona.blog.hu