Hogy a hétvége valóban a kegyeletről és az élet tiszteletéről szóljon

976

Mindenszentek és halottak napja alkalmából szeretteinkre emlékezünk és emiatt gyakorlatilag az egész ország útra kel. Vannak, akik a közeli temetőbe gyalogolnak ki, hogy leróják kegyeletüket legtöbben viszont autóba ülnek és az ország távolabbi részeibe is elutaznak.

Ezekben a napokban a közúti forgalom az átlagos többszörösére nő és az olykor zsúfolt utakon a megszokottnál lassabb haladás miatt a járművezetők könnyebben elveszíthetik türelmüket. A meggondolatlan és felelőtlen kockázatvállalást mindenképpen kerülni kell! A súlyos sérüléssel járó balesetek már alacsony haladási sebesség mellett is megtörténhetnek. Ezért fokozottabb rendőri jelenlétre számíthatnak a közlekedők 2016. október 28-tól november 4-ig a közutakon (autópályákon, autóutakon, főútvonalakon és lakott területen belül), valamint a temetők környékén, amely elsősorban a forgalom segítésére irányul, de a rendőrök a szabálytalan közlekedők ellen is fellépnek.
Ezekben a napokban a rendőrség a közút kezelőivel együttműködve számos ideiglenes parkolóhelyet jelöl ki, esetenként forgalomkorlátozást rendel el. Ne megszokásból közlekedjenek, figyeljék a közúti jelzéseket és ha tehetik, indulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról!

A forgalomellenőrzés mellett a rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata is fokozott ellenőrzéseket tart, megelőzve, illetve megakadályozva az ilyenkor gyakrabban előforduló bűncselekmények (gépkocsi feltörések, zseblopások, viráglopások, sírrongálások) elkövetését.
A tömegközlekedési eszközöket igénybe vevők – amennyiben van rá mód – lehetőség szerint használják a pályaudvari érték- és csomagmegőrzőket. A közlekedési eszközökön és a temetők környékén fokozottan figyeljenek a zsebtolvajok, alkalmi tolvajok megjelenésére.
A gépjárműlopások, illetve a járművekből történő lopások a bűncselekmények igen nagy százalékát teszik ki, ezért fontos, hogy a jármű ajtaját, az ablakokat, és a napfénytetőt mindig zárják le, mielőtt az autót elhagyják, még akkor is, ha csak rövid időre távoznak.
Amennyiben észlelték, hogy feltörték vagy ellopták autójukat, mielőtt bármihez hozzáérnének, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107, vagy 112 központi segélyhívó telefonszámokon.

A szeretteinkről való megemlékezés méltóságának megőrzése érdekében kérjük, legyenek körültekintőek, tartsák be a közúti előírásokat és tanúsítsanak türelmet a közlekedésben részt vevő embertársaik iránt, hogy a hétvége valóban a kegyeletről és az élet tiszteletéről szóljon – olvashatjuk a police.hu oldalon.

Melyik menetrendet kell figyelni a hosszú hétvégén?

Az október 29–november 1-jei hosszú hétvége közösségi közlekedési rendje az alábbiak szerint alakul:

  • október 29-én, szombaton a szombati menetrend szerint,
  • október 30-án, vasárnap a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint,
  • október 31-én, hétfőn a szombati menetrend szerint,
  • november 1-jén, kedden a munkaszüneti, illetve ünnepnapi menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok.

A mindenszentekkor érvényes ünnepi menetrendet itt lehet megtekinteni.