Kelet-Közép Európában elsőként Magyarországon lehetséges vágás nélküli „pajzsmirigyműtét”!

1483

A régióban kizárólag Magyarországon végzik a pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek (strúma) rádiófrekvenciás ablációval (egy vékony kezelőtűvel megszúrják az elváltozást, felmelegítik, és a keletkezett hő elpusztítja a kóros sejteket) történő, nyitott műtét nélküli kezelését. Hatalmas előrelépés a medicinában, hogy a pajzsmirigy jóindulatú göbjei is kezelhetők altatás, és a nyaki terület felnyitása nélkül, ambulánsan.

A jóindulatú pajzsmirigy göb kezelésének nemrég még az egyetlen módja, melyet ma is a leggyakrabban alkalmaznak, a nyitott nyaki műtét volt. Az orvostudomány és az orvos technológia fejlődésével azonban lehetővé vált – a hazánkban még új eljárás – a pajzsmirigy göb rádiófrekvenciás ablációval (RFA) végzett.

Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, belgyógyász szakorvos és immunológus felhívta a figyelmet arra, hogy a jóindulatú pajzsmirigy göbök okozta problémákra több nyugat-európai országban már 2006 óta jelent megoldást a beavatkozás. A termoabláció már régóta bevált módszer a különböző betegségek kezelésében, számos területen alkalmazható, ahol képalkotó vizsgálat során úgy tudunk eljuttatni egy tűt a gyógyítani kívánt részhez, hogy ne sérüljön más szerv. A rádiófrekvenciás ablációt a 2000-es évek elejétől hatékonyan használják számos tumorfajta kezelésére, leggyakrabban a máj, vese, csont, tüdő olykor a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatai a célpontok, de jóindulatú elváltozások is kezelhetők vele. A metódus visszér problémákra is megoldást nyújt, az endovénás rádiófrekvenciás ablációt, már több mint 15 éve használják az érsebészetben.

prof-balazs-csaba_k

A professzor kiemelte: a pajzsmirigy helytelen működése minden alapvető életfolyamatunkra, ezáltal az egész szervezetünkre kihat, ezért a megfelelő kezelés létfontosságú. A pajzsmirigy problémák hazánkban is népbetegségnek számítanak; egyik gyakori formájuk a pajzsmirigy göbös megbetegedése, amelyet okozhatnak hormonális problémák, öröklött tényezők, jódhiány vagy akár terhesség is. A pajzsmirigy göbök nem csupán esztétikai gondot jelentenek a nyak elülső részén megjelenő duzzanat miatt, hanem a hideg göbök esetében fennáll a daganatos átalakulás veszélye, míg a meleg göbök pajzsmirigy túlműködést okozhatnak, ami erős szívdobogással, ritmuszavarral, esetleg fogyással is társulhat. A göbök esetében eddig egyedüli megoldás a műtét volt, ezért a módszer hamarosan komoly helyet foglal majd el a strúma gyógyításában – összegezte Prof. Dr. Balázs Csaba.

Dr. Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségközpont intervenciós radiológusa – aki 2014-ben elsőként végezhette el ezt a beavatkozást az országban – úgy véli: hatalmas előrelépés, hogy Magyarországon a régióban egyedülállóan már a pajzsmirigy jóindulatú betegségei is kezelhetők nyitott műtét nélkül. A beavatkozás ambulánsan végezhető, nincs vágás a nyakon, ezért nem okoz erős fájdalmat és mozgási nehézséget sem, így a beteg akár a beavatkozás után egy-két nappal visszatérhet a megszokott életviteléhez, munkájához.

dr-deak-pal-akos_

A módszer alkalmazása során a nemzetközi ajánlások az irányadók: a beavatkozás csak jóindulatú göbök esetében végezhető, amennyiben a göb panaszokat okoz, mint például az idegentest érzése, nyelési zavar, nyaki diszkomfort, fájdalom, vagy a légcső, nyelőcső nyomása – sorolta a Semmelweis Egyetem adjunktusa. Szintén alkalmazható, ha túl gyorsan növekszik és így esztétikai, vagy nehezen viselhető hangulati, lelki problémákat okoz. A nagy betegszámon végzett felmérések alapján az előforduló komplikációk aránya alig több mint egy százalék, melyek döntő többsége magától rendeződik, és semmiféle további kezelést nem igényel. A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, így fájdalom alig érezhető. Az egész beavatkozás – előkészületekkel, lefedéssel és utóvizsgálatokkal – nagyjából egy órát vesz igénybe.