’56 emlékezete: „Édesapám azt mondta, vásárolni megy, de a kabátja alatt volt a fényképezőgép”

3045

Máris kiemelt érdeklődés övezi azt az ’56-os eseményekről készült kiállítást a Klebelsberg Kultúrkúriában, melyen az ország legnagyobb, egy kézben lévő magángyűjteményéből származó korabeli fotók is helyt kaptak. A képek alkotója egykor Dr. Szentpétery Tibor volt, akinek lányát és Solymáron élő unokáját faggattuk a nem mindennapi életműről.

Szentpétery Márta akkoriban három éves volt. “Édesapám reggeltől estig járta a várost, fényképezte az embereket, a helyszíneket. A harcok közelébe nem ment, de így is 241 kép készült az akkori Budapestről. Emlékszem, mindig azt mondta, vásárolni megy, de a kabátja alatt ott lapult a fényképezőgép. Természetesen ’56 után el kellett tüntetni a felvételeket, csak a ’88-’89 táján kerülhettek elő.”
Padányi-Gulyás Gergelytől, a Solymáron élő unokától további érdekességeket is megtudtunk. “A nagyapám után hatalmas fényképanyag maradt ránk, amely még jórészt feldolgozatlan. Haditudósítóként végigfényképezte a Don-kanyart – ebből több kiállítást is rendeztek már –, de figyelemreméltó sorozata van Kárpátokról és az erdélyi szász erődtemplomokról is. Remélem, rövidesen ezeket a pincében szunnyadó kincseket is feldolgozzák majd.”

Az ötvenhatos képekből itt látható egy válogatás.

A kitűnő fotós munkásságának szentelt honlap pedig itt található.

Új információ: november 7-én este 18 órakor Eörsi László tart tárlatvezetéssel egybekötött előadást!