Ordódy György rendezése a Duna World csatornán

1975

Október 22-én, szombaton este 8 órakor lesz a bemutatója „Az 1956-os forradalom anatómiája” című dokumentumfilmnek a Duna World csatornán. A 60 perces alkotás rendezője Ordódy György, a solymári képviselő-testület tagja.

Filmünk a világ szemszögéből mutatja be azt a történelmi korszakot, amikor a magyar forradalom és szabadságharc zajlott – olvashatjuk a dokumentumfilm ismertetőjében. – Történészeink mind egy-egy ország hozzáértő tudósai, akik sok éve foglalkoznak avval, hogy mik voltak azok a szempontok, ami miatt hazánk csak erkölcsi segítséget kapott. Magyarországnak az elmúlt két évszázadban két forradalma és szabadságharca volt. Az egyik a XIX. század közepén, a másik pedig a XX. század közepén. Mindkettőt leverték külső erők segítségével, de mindkettő nagyot lendített a magyarság sorsán. Nem rögtön, hiszen a történelem lendkerekei lassan forognak. Az igazságot nem keresni kell, hanem küzdeni érte akár a győzelem reménye nélkül is.

Ordódy György életrajza
Budapesten születtem 1942-ben. Tizennégy évesen részt vettem az 1956-os forradalomban, majd Vácott, a Piarista Gimnáziumban érettségiztem. 1962-ben kezdtem 2 éves katonai szolgálatomat, majd 1964-tõl 1967-ig a Pannónia Filmstúdió szinkronfilm-fõosztályán dolgoztam kamerásként, később rendezőasszisztensként.1972-ben televíziós rendezőként végeztem Keleti Márton osztályában.
1968-tól a Magyar Filmgyártó Vállalatnál dolgoztam. Számos nagyjátékfilm rendezőasszisztense voltam, többek között Keleti Márton, Várkonyi Zoltán, Fábri Zoltán és Szabó István mellett. 1978-ban akciórendezői kinevezést kaptam, számtalan híres magyar és külföldi filmben dolgoztam ebben a beosztásban, mint például: “80 huszár”, “Viadukt”, “Vivát Benyowszky!”, “A vörös zsaru”, “Redl ezredes”. 1992-ben a filmgyár alkotói műhelyének feloszlatása után a Kispesti Televízió főszerkesztője lettem és létrehoztam egy ma is működő, modern kábeltelevíziós stúdiót.
1993-ban Sára Sándor hívására a Duna televízióba jöttem dolgozni, szerkesztő-rendezőként. 1996-2003-ig koordinációs igazgató voltam. Alapmegbízatásaim közé tartozott még a “jeles napok” műsorkategória megteremtése, a nemzeti ünnepek,/ mint március 15, augusztus 2o. és október 23./ méltó megünnepléséhez kapcsolódó, gyakran több napos műsorfolyamot feltételező munkák szerkesztése és rendezése. Az elmúlt csaknem két évtizedben számos egyedi televíziós filmet és műsort is készítettem.
Jelenleg nyugdíjasként is változatlanul folytatom a Duna Televízióban a szerkesztő-rendezői tevékenységemet. Három gyermekem van, mindhárman diplomások. 1993 óta élek Solymáron, a Kerekhegyen.
Kitüntetéseim:
– Hűség a Hazának Érdemkereszt – 2000
– ’56-os Szabadságharc Lovagkereszt – 2004
– a Filmszakma Mestere, több ízben magyar játékfilmes nívódíj, Duna TV Arany nívódíjak, Arany Sirály díj

Forrás: kerekhegy.hu