A papírgyűjtésből befolyt pénz a szülők terheit is csökkenti

1128

Idén is eredményes volt az iskolai papírgyűjtés, melyen 20 tonna papírhulladékot sikerült begyűjteni. Az eseményről Baloghné Szilágyi Ildikó számol most be.

„Iskolánk kiemelt feladatai közé tartozik a környezeti nevelés, ezen belül is a környezetünk aktív védelme, a tudatos fogyasztói magatartás kialakítása. Azt erősítjük, hogy a feleslegessé vált papír begyűjtésével és újrahasznosításával mi is hozzájárulhatunk erdőink megóvásához. A tisztább levegő mindenki egészségét szolgálja, és ezt már a legkisebbek is megértik.
Az elmúlt 14 évben ősszel, tavasszal szerveztünk papírgyűjtést. Egész év során az iskolában is szelektíven gyűjtjük a hulladékot. A gyerekek is figyelnek arra, hogy mi az, ami a papírgyűjtésbe kerülhet, és biztatjuk őket, hogy otthon is ezt tegyék. Rokonok, szomszédok, barátok is bekapcsolódnak már a gyűjtésbe, és látjuk, hogy a szórólap, a tojástartó, a csomagolóanyag vagy a feleslegessé vált füzet sem a kukában végzi. A pincékből régen nem olvasott újságok, néha könyvek is előbukkannak.

14793779_1154401227949084_1140966285_n

A papírhulladék átvételét mindig szombatokra időzítettük, hogy a falu és az iskola életében a legkisebb zavart okozzuk, a forgalmat ne akadályozzuk. Így volt ezen az októberi szombaton is. Néhányan a meghirdetett 8 órás kezdés előtt megérkeztek, bízva abban, hogy elkerülhetik a sorban állást. Utána valóban türelmesen kellett várni, mert egyik autó a másikat érte. Nagyon sok segítőnk akadt: alsósok, felsős diákok jöttek önként, és rakodtak, cipekedtek szorgalmasan. Több szülő is beállt közénk. Délután 2-ig közel 20 tonna papírt mértünk le. A hulladékot a Duparec Kft. szállította el.
Köszönet Solymár önkormányzatának, hogy a szükséges engedélyeket biztosította, Horányi Györgynek a mérleget, a szülőknek, hogy ezt a napot erre áldozták, és azoknak a lakosoknak, akik csak úgy behozták otthonról a papírt, mert hallották hírét akciónknak, valamint kollégáimnak, akik a munkát évek óta segítik.
Az osztályok hamarosan megkapják a mennyiségért járó pénzt is, amiből programokat, kirándulásokat lehet fedezni, ezzel is szeretnénk a szülők anyagi terheit csökkenteni.”