Both Miklós a MÜPÁ-ban és a Ludwig Múzeumban!

1780

A Budapest Ritmo Világzenei Fesztiválon, Both Miklós is fellép – szombaton 17.30-tól a Fesztivál Színházban – ráadásul, nem akármilyen programmal.
Az index.hu címlapon harangozta be Both Miklós október 15-i fellépését a MÜPÁ-ban. A solymári születésű, kétszeres Fonogram-díjas, Budai-díjas zenész és népdalgyűjtő ezúttal több szólamban éneklő falusi nénikkel lép színpadra a világzenei fesztiválon.
A Both Miklóssal készült interjút itt nézhetik meg!

Akik a Folkside, illetve a Napra együttes énekes-gitárosának egy másik oldalát szeretnék megismerni, azoknak érdemes regisztrálni Both Miklós exkluzív tárlatvezetésére, a #Bartók kiállításon. A eseményre november 19-én 16 órától kerül sor a Ludwig Múzeumban.

18 éves voltam, amikor Bartók zenéje először betalált – mondta Both Miklós. – Valami olyasmit éreztem, mintha egy kis szobában éltem volna addig és valaki lebontotta volna a falakat. Először zenéje szabadsága fogott meg, majd később egyre jobban a hangok mögött megbújó rend. Mint ahogy a természet szabadságának fantáziáját csodáljuk először gyermekként, majd később a csodálatunk egyre jobban az élő és élettelenek mögötti rend felé helyeződik.
Meg akartam érteni, hogy a zenéje vajon miből táplálkozik? Ennek kapcsán kezdtem mélyebben foglalkozni, azokkal a szerzőkkel, akik nagy hatással voltak rá. Akármilyen furcsán hangzik, de három évbe telt, mire oda jutottam, hogy Bartók gyökerének egy másik fontos részével, a paraszti világ művészetével is szeretnék mélységeiben megismerkedni. Ekkor voltam 21 éves.
Az azóta megjelent lemezeim mellett gyűjtöttem zenét Kínában, Ukrajnában, Oroszországban, Iránban, Romániában, Indiában. Ezekhez a gyűjtésekhez az első lökést és a későbbi biztatásokat a bartóki életmű adta.