Solymár 2020-ig nem kaphat regionális beruházási támogatást

1543
Az eredeti pest megyei regionális támogatási térkép

Az Európai Bizottság tegnap jóváhagyta a magyar regionális állami támogatási térkép 2017-2020 időszakra szóló módosításait, azaz megengedte, hogy a Pest megyében található Göd és Sződliget januártól bekerülhessen a támogatható települések közé – írta meg a portfolio.hu egy bizottsági közleményre hivatkozva.

Mit is jelent ez a hír?

A kormány két település miatt szeptemberben módosította a 2014-2020-as uniós időszakra érvényes regionális támogatási térképet, azaz Göd és Sződliget területén megengedné, hogy akár 35%-os legyen a támogathatóság felső határa az eddigi 0% helyett. „Cserébe viszont” az egyébként is gazdag Solymár és Pilisvörösvár 20%-os támogathatósági plafonja 0%-ra csökkenne januártól – írja a lap.

Mi az a támogatási térkép?

A térkép bemutatja, hogy melyek azok a régiók, ahol az uniós állami támogatási szabályok alapján a magyar hatóságok regionális beruházási támogatást nyújthatnak, és megállapítja a támogatásra jogosult régiókban működő vállalkozásoknak nyújtható támogatás maximális szintjét. A térkép 2014. július 1. és 2020. december 31. között hatályos.

Mi történt most?

Az állami támogatásról szóló 2014. évi iránymutatás értelmében lehetséges, az Európai Bizottság által jóváhagyott regionális támogatási térképek félidős felülvizsgálata. A tagállamok módosíthatják a támogatásban részesülő területek listáját, vagy az ilyen területekre vonatkozó támogatási intenzitást annak érdekében, hogy figyelembe vegyék az egyes régiók szociális és gazdasági körülményeiben bekövetkezett változásokat.

A módosuló támogatási térkép (Göd és Sződliget felkerül a regionális támogatási térképre, míg Pilisvörösvár és Solymár lekerül onnan) 2017. január 1-jén lép hatályba, és 2020. december 31-ig lesz érvényben.