Solymár XVIII. századi fejlődéséről hallhatunk a helytörténeti szabadegyetem következő előadásán

1275
Jablonkay Mária, a helytörténeti gyűjtemény vezetője, a szabadegyetem szervezője (Fotó: Barcsik Géza)

Mint sokan tudják, a jubileumi évben a dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény szervezésében, eddig négy szabadegyetemi előadás rendeztünk a tavasszal, ahol az előadók régészekvoltak. Sok érdekes információval gazdagodtunk a bronzkori, kelta-, római -, avarkori elődeink életéről, szokásairól. Az utolsó előadás középkori várunk életéről, az egykori solymászatról szólt, majd a vár további sorsával zárult, amelyet a törökök égettek fel 1570 körül. Ezután a terület több, mint 100 éven át lakatlan volt.

A XVII. század vége felé a Wattay családé lett a terület, az ő idejükben kezdődött az újratelepülés, majd fejlődés. A Rákóczi féle szabadságharc idején, majd a járványok miatt nagyon sok veszély határozta meg elődeink életét. A XVIII. században a Wattay családot követően a Tersztyánszkyak, majd a Majthényi család a falu birtokosai. A fejlődés folyamatos, a település gyarapodik, áll a temetői kicsi templom, történnek a csodás gyógyulások a Szűzanya kegyképe előtt imádkozókkal, és a század utolsó harmadában elkezdődik a mai helyen az új nagyméretű római katolikus templom építése.
Erről az időszakról hallunk Bátonyi Pál nyugalmazott honvéd ezredes és Tersztyánszky Zénó  előadásban, amelyre szeretettel várják az érdeklődőket október 12-én szerdán, este fél 7-re, a múzeum kiállítótermébe.