„Egész életemben azért tanultam, hogy megvalósítsam” – Interjú Moldován Istvánnal

10075

Napok óta mindenki arról az új szabadidő- és sportkomplexumról beszél, melyet az Aranykorona vendéglő tulajdonosa, Moldován István tervez Solymárra. A képviselő-testület legutóbbi ülésén elhalasztotta a döntést, amellyel a vállalkozó hozzájuthatna a szükséges földterületekhez. Mi most a terveiről kérdeztük.

dia7

Honnan jött és mikor az ötlet a centrum létesítéséhez?

Az ötlet már gyermekkoromban megszületett. Gyerekként éltem meg a sportcsarnok és a pálya építését. A szemem előtt zajlott az egész, hiszen a szomszédban laktunk. Hihetetlenül tetszett az egész nagysága és akkori modernsége! Ott született meg a vágy, hogy egyszer egy ilyen létrehozásában én is részt vehessek. Erre a gyermekkori vágyra és élményre nagyon könnyű volt már építkezni. Régen rengeteg helyre vittek el szüleim, nagyon sokat utaztunk, sok hasonlót láttam a világban és évről évre mindig építgettem az álmot. Kerestem a hibákat, kerestem az új ötleteket: miért jó ez, miért nem jó az. Egész életemben azért tanultam és gyűjtöttem a munkatapasztalatot édesapám mellett, hogy összehozzak egy ilyet. Mellesleg, a telek, amin a csarnok épült, egykor a családom tulajdona volt. Gyermekfejjel rettentően zavart, hogy ezt elvették tőlünk. A cseresznyefát, ami a bejáratnál van a Dédpapám ültette. Lehet, hogy furcsán hangzik, de a cseresznyefa visszaszerzése volt az elsődleges mozgatója a dolgoknak.

Milyen forrásból tervezik a beruházást?

Egy befektető céggel dolgozunk együtt.

dia9

Kiknek szánják elsősorban ezt a komplexumot?

Természetesen a helyi és a környékbeli lakosságának, fiataloknak, öregeknek egyaránt. A cél, hogy korosztálytól függetlenül mindenki megtalálja a magának való kikapcsolódást és sportolási alkalmat. Szeretnénk a fiatalok sportolási lehetőségeit kiszélesíteni. A sport az ő számukra a legjobb alkalmat biztosítja az önfejlesztésre. Ha minden lehetőséget megteremtünk nekik, az a jövőben megtérül és egyéb területeken is jövedelmezni fog. Ez Solymár számára is jó befektetés.

Valóban megvalósítható mindez két év múlva?

Nagyon remélem, hogy igen! De a lényeg hogy megvalósuljon és történjen végre valami!

Mennyi idő alatt térülhet meg egy ekkora befektetés?

Ez egy nagyon hosszú távú befektetés: több tíz év. Bizonyos részei soha nem fognak megtérülni. De az, hogy egy minden közösségi igényt kielégítő, szuper dolgot létrehozzunk – ami Budapesttől Esztergomig nem található – az ezzel jár. Itt szeretném megköszönni a befektetőnek, hogy ilyen nehézségekkel együtt kitart az ügy mellett.

Végeztek-e előzetesen felméréseket hozzá?

Természetesen! Sok segítséget kaptunk szervezetektől, állami intézményektől, önkormányzatoktól és egyesületektől.

att00232-1

Milyen lakossági visszajelzésekkel, esetleg kritikával találkoztak eddig?

Leginkább egyhangú tetszésnyilvánítással. A helyi egyesületek is nagyon pozitívan reagáltak és örülnek a megújulásnak, pedig az ő munkájukat nagyon nehezíteni fogja az építkezés időszaka, ha eljutunk odáig. Külön köszönet Molnár Richárd tanár úrnak, a hozzáállásáért és a segíteni akarásért! Jó érzés, hogy az ügy elindított végre egy összefogást. Köszönet a képviselő-testület tagjainak is, akik magukénak érzik a projektet.

Vannak-e ellendrukkerek?

Vannak, de kis létszámban! Olyanoktól kaptunk negatív kritikát, akik a nevüket sem vállalták fel, de ez tekinthető az „irigységfaktornak”. Egy ilyen lehetőséget, ami eljött most Solymár életében, nem kritizálni kell, hanem összefogni. Minden lehetőséget meg kell teremtenünk ahhoz, hogy ez az egész létrejöjjön.

Építészetileg mennyire lesz 21. századi a komplexum?

Mint ahogy a neve is mutatja, egy környezetbarát, természetbe illő építményt szeretnénk megvalósítani a legmodernebb megújuló energia felhasználással. Az épület beleolvadna a pilisi környezetbe, nem akarjuk megbontani a táj egységét. Galambos Péter mérnök barátom szakértelme és alázatos munkája teszi ezt lehetővé. Igyekszünk majd a kivitelezésbe a helyi cégeket bevonni, mint azt a mostani Aranykorona építésénél is tettük, hiszen ezzel tudjuk garantálni, hogy a kivitelezőknek is ugyan olyan fontosak legyenek ezek a szempontok, mint nekünk. Ezt Lazri Nordin projektkoordinátor fogja garantálni.

dia6

A solymáriak milyen kedvezménnyel látogathatják majd a sportlétesítményeket?

Lakossági kedvezmények nélkül egy ilyen sportkomplexum nem üzemeltethető. A helyi fiatalok, iskolások külön kiemelt kedvezményekkel és ingyenes használati lehetőséggel vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Szente Kálmán polgármester úr ötlete, egy Solymár kártya megvalósítása, amin keresztül a helyi lakosok kedvezménnyel tudnának szolgáltatásokat igénybe venni. Ez természetesen kiterjedne a többi vállalkozásra is a környéken. Vállalkozóként nagyon támogatom ez irányú törekvéseit.

Várhatóan hány új munkahelyet teremtenének?

Úgy munkahely-teremtésben, mint adóbevételben nagyon sokat tudna adni a környéknek egy ilyen beruházás. Pontos szám még nincs, hiszen a pontos működési struktúrát a kiviteli tervezési szakaszban lehet majd véglegesíteni.

Névjegy

Moldován István tősgyökeres solymári, nős, két gyerek édesapja. „Itt jártam óvodába, iskolába. Itt tanultam zenélni, itt ministráltam. Később esztergomba járattak a szüleim gimnáziumba, a Ferences Kollégiumba.   A vendéglátó technikumot, majd idegenforgalmi szállodaközgazdász szakot Budapesten végeztem. Ötéves korom óta a vendéglátásban tevékenykedem, amióta a szüleim felépítették az első Aranykoronát. Harminchárom éve ebben élek és élünk minden nap. Családunk már harmadik generáció óta dolgozik a vendéglátásban. Remélhetőleg, ezt követi majd néhány generáció!” – mondja..