Wüstenrot másik ajándéka

2306

A búcsúra érkező wüstenroti delegáció a tűzoltóautó mellett egy másik ajándékot is hozott településünk első írásos említésének 750. évfordulójára. Kurt Braun amatőr szobrász alkotását a könyvtár bejárata mellett láthatják az arra járók.

Kurt Braun 2003-ban kezdte el – ahogy ő fogalmazza – a művészi hegesztést. Szobrai érdekessége, hogy csupa olyan anyagból készülnek, melyek a legtöbb háztartásban megtalálhatók. Csavarok, szerszámok és más alkatrészek kelnek új életre kezei munkája nyomán. A Solymárnak adományozott alkotás – egy farönkön gubbasztó bagoly – például fűrészlapok felhasználásával készült. Mivel a könyvtár jelképe a bagoly, Balogh Istvánné könyvtárvezető kérésére a szobor mostantól a művelődési ház udvarát díszíti.

14360304_10210309966322595_365621889_o

Kurt Braun műhelyében fáradtságos munkával készülnek a különféle madarak, hogy aztán a művész kertjében vigyázzák a rendet, vidám pillanatokat szerezve az arra járóknak. Így kémleli egy egerészölyv – szélesre kitárt fém szárnyakkal – az utat, mellette egy vasbagoly lánc tollazatban, éles szemekkel fürkészi a látogatókat.
Az úgynevezett  “fém szellemek” növény futtató, szél megfigyelő, vagy esőmérő szerepben tetszelegnek, és mind a cserjék mögül kukucskálnak ki.
A fém-művész, ahogyan ő szerényen nevezi magát “kézműves,” nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a régi szerszámokból, lapátokból, fűrészlapokból és más ócskavasból készülő, apró darabkákból álló madárkái élethűen nézzenek ki, és természetes testtartásban álljanak.
Kurt Braun 1944-ben született Schweizerhofban, és már gyerekkorában is lenyűgözte őt Wüstenrot erdeinek növény és állatvilága.
Sok évet dolgozott  műszaki területen, miközben megtanulta a hegesztést és a láncfűrész kezelését is, majd tanulmányait pedagógiai főiskolán folytatta. Több mint 25 évig volt dolgozott hittan, történelem és testnevelés tanárként.
Korengedményes nyugdíjazásakor döntött úgy, hogy technikai készségeit egyesíti természeti megfigyeléseivel, és tudását – kreatívan – izgalmas fém- és fa szobrokba öntse.