A máskor nem látogatható helyszínek hétvégéje

2295
Holnap 10-12 óráig a hűvösvölgyi Megváltás temploma is látogatható. Majsai Mór szentföldi biztos elgondolása és Molnár Farkas építész tervei alapján 1940-ben kezdték építeni a szentföldi helyeket bemutató hatalmas Megváltás templomát a Hűvösvölgyben. A 2-3 ezer ember befogadására tervezett, jeruzsálemi szent helyek áhítatát elhozó óriási bazilika szerkezetileg felépült. A 21 szentélyből 7 kápolnát fel is szenteltek, és miséztek is benne. A háború, majd az egyházüldözések miatt befejezetlen maradt.

Szeptember 17-18-án, olyan intézmények nyitják meg kapuikat, melyek a nyilvánosság elől egész évben rejtve vannak, olyan raktárak mélyére kukkanthatnak be a látogatók, ahova földi halandók egyébként be nem tehetik a lábukat, s olyan kulisszatitkokat ismerhetnek meg, amelyeket az év többi napján mélységes titoktartás övezi…

Megnyílt a Kulturális örökség napjai országos rendezvénysorozat, melynek keretében a hétvégén 54 helyszínen várják az érdeklődőket.

„Az elkövetkező napok arról szólnak, hogy büszkék vagyunk az értékeinkre, az épített és a szellemi kulturális örökségeinkre” – fogalmazott Puskás Imre kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár a rendezvénysorozatot megnyitó pénteki ünnepségen a Várkert Bazárban.
Kiemelte, ezek a napok megmutatják, hogy a kulturális örökségvédelem nem belügy, nem egy intézményrendszerhez kapcsolódik, hanem sokaknak és sok közösség számára fontos, hiszen évente több tízezren látogatják a programokat.

Múzeumok, középületek, műemlékek, templomok és fürdők várják a hétvégén vidéken és a fővárosban a látogatóikat – épületvezetésekkel, koncertekkel és más érdekességekkel.. hogy megismerhessék ezeket úgy, ahogy máskor soha…

A látogatható helyszínek sorából itt vagy itt tudnak válogatni.