Két nappal később kezdődik a forgalomkorlátozás

1128
A Róbert Károly körút eleje

A városi közlekedés terhelésének csökkentése érdekében a tervezetthez képest két nappal később, csak szeptember 17-én (szombaton) kezdődnek a Róbert Károly körút halaszthatatlan felújítási munkái – adta hírül a BKK.

A jövő évi „vizes VB-hez” is kapcsolódó rekonstrukciós munkák idején – szeptember 17-étől még csak az Árpád híd és a Váci út, majd 19-étől már a Vágány utca és az Árpád híd közötti szakaszon is – a Róbert Károly körúton irányonként csak két-két forgalmi sáv lesz járható. A felújítás ideje alatt a Lehel utcáról nem lehet majd a Róbert Károly körútra kanyarodni. Az M3-as autópálya ugyanakkor végig elérhető lesz a Hungária-körgyűrűről. A Róbert Károly körút a térség legfontosabb és legnagyobb kapacitású útvonala, terelőút nem áll rendelkezésre, ezért a BKK kéri, hogy aki teheti, saját járműve helyett válassza a közösségi közlekedést.

A Róbert Károly kőrút eleje 1958-ban (Forrás: Fortepan)
A Róbert Károly kőrút eleje 1958-ban (Forrás: Fortepan)

A közúti útpálya halaszthatatlan felújításán kívül kerékpárutat is építenek, felújítják a járdákat, a gyalogátkelőhelyeket akadálymentesítik, megújul a közvilágítás, a biztonságos közlekedés érdekében kamerarendszert építenek. Azaz a felújítás végére olyan új utat adnak majd át, amely kárpótolja az ott közlekedőket a kellemetlenségekért – írják a közleményben.

Az Árpád híd és a Váci út közötti szakasz forgalmi rendje

A szakaszon szeptember 17-étől életbe lépő ideiglenes forgalmi rend szerint a Róbert Károly körút a jövő nyárig irányonként két forgalmi sávon lesz járható. A Duna felé vezető, északi oldalon a külső forgalmi sávot és a mellette futó járdát zárják le, azaz csak az ellenkező oldali, déli járdán lehet majd gyalogosan közlekedni.

A Róbert Károly körút ugyanezen szakaszán a Váci út felé vezető oldalon a belső forgalmi sávot zárják le a Népfürdő utcai felhajtótól a Váci útig. A Váci úti csomópont osztályozójában a két, jelenleg balra kanyarodó sáv forgalmát korlátozzák, ezért a csomópontban új osztályozót alakítanak ki, amelyben egy sávról balra, észak felé lehet kanyarodni, két sávon egyenesen lehet továbbhaladni; a jelenleg jobbra kanyarodó sáv megmarad.

A Váci út és a Vágány utca közötti szakasz forgalmi rendje

Ezen a szakaszon szeptember 17-én csak egy rövidebb munkaterületet alakítanak ki: a Duna felé vezető oldalon a Csata utca és a Pap Károly utca között a belső két forgalmi sávot zárják le. A munkaterület mellett itt is két forgalmi sávon lehet majd haladni.

A Róbert Károly körúti munkaterület hossza szeptember 19-étől (hétfőtől) növekszik meg: ettől a naptól a Vágány utca és a Váci út között is lezárják a két-két belső forgalmi sávot. (A Lehel utca és a Csata utca között csak egy-egy sáv forgalmát korlátozzák.) Két forgalmi sáv áll majd az autósok rendelkezésére.

Szeptember 19-étől a Lehel utcáról egyik irányból sem lehet majd balra rákanyarodni a Róbert Károly körútra. A Váci út és a Vágány utca közötti szakasz déli, M3-as autópálya felé vezető oldalán ugyanakkor nem vezetnek be közúti korlátozást.